Repareerbaar inkopen

Repareerbaar inkopen

Repareerbaar inkopen: een impuls voor circulair ontwerpen, waardebehoud én de regionale economie.

Repareerbaar inkopen Lees meer

Repareerbaar inkopenRepareerbaar inkopen

Circulaire economie vraagt van ons allemaal een inspanning om bij te dragen aan de Nationale Ambitie van NL circulair in 2050. Het maximaliseren van waardebehoud is een centrale strategie voor deze nieuwe economie. Voor gemeentes zien wij daarin een mooie kans om voorbeeldrol te vervullen als het gaat om het inkoopbeleid van diensten en producten. 

Dit zijn de grootste voordelen van repareerbaar inkopen:

 • het versnelt de circulaire economie, ook direct in de regio
 • het versterkt bestaande initiatieven in de gemeente zoals een repaircafé of retourboulevard
 • het jaagt circulair ondernemerschap en vakmanschap aan 
 • het geeft circulariteit handen en voeten, en een plaatselijk gezicht
 • het maakt de puzzel compleet: het geeft de kans om regionaal de keten rond te krijgen

Een circulair inkoopbeleid kan concreet versterkt worden door alle apparatuur repareerbaar in te kopen. Alles? Ja! Denk aan computers, telefoons, beeldschermen, printers, apparatuur in de kantine, bureaustoelen, pompwagens, steekkarretjes en elektrisch gereedschap. Naast het repareren van het hele apparaat, kunnen kapotte onderdelen ook vaak gereviseerd worden, zoals bijvoorbeeld een elektromotor. Uiteraard is het belangrijk dat de reparatie professioneel en veilig gebeurt.

De speerpunten van repareerbaar inkopen

 • Aansturen op een circulair ontwerp

  De maakindustrie wordt bewust aangejaagd om na te denken over het circulair ontwerpen van apparaten.

 • Terugnamebeleid

  Leveranciers moeten nadenken over een terugnamebeleid en zien kansen voor opschaling van de aan- en verkoop van circulaire apparaten.

 • De ambacht van het repareren

  De kleine ondernemers krijgen kansen om zich te positioneren en te profileren in de ambacht van het repareren.

 • Bewustwording bij gebruikers

  Gebruikers worden zich bewust van de keten. Er is zicht op reparatie met een concrete marktpartij als gezicht van circulair maken en repareren. 

Wat vraagt het van gemeenten?

Een circulair inkoopbeleid is geen kortetermijnactie. Het vraagt om en langdurige blik, die scherp blijft op de samenwerking tussen de overheid en de marktpartijen. De gemeente schakelt bij waar nodig, inspireert, faciliteert en brengt partijen bij elkaar. Zo wordt een circulair leerveld gecreëerd met onpartijdige kaders en spelregels.

Wat bieden wij?

LBP|SIGHT heeft een specifiek trackrecord in circulariteit in de maakindustrie. Naast onze projecten als ingenieursbureau voor klanten in de maakindustrie faciliteren wij Stichting Adviescentrum Metaal, zijn we teamtrekker Kennisintegratie binnen het uitvoeringsprogramma Circulaire Maakindustrie (EZK) en actief als ontwikkelaar en trainer binnen CIRCO. Met onze expertise en ons netwerk kunnen wij samen met gemeenten van een pilot repareerbaar inkopen een succes maken, en daarna ook opschalen!

Repareerbaar inkopen: alles op een rijtje

We hebben alle informatie over repareerpaar inkopen bij elkaar in een flyer gezet. Klik op de afbeelding hierboven om 'm te bekijken, of volg klik op 'Repareerbaar inkopen'

Nieuwsgierig? Meer weten? Neem contact op!

Jeannette Levels-Vermeer

Vennoot, Adviseur

Bekijk medewerker