Verbouwing gemeentehuis Overbetuwe tot markant en toekomstbestendig gebouw

2017-2020

Het gemeentehuis in Overbetuwe stamt uit 1869 en is nu duurzaam verbouwd. Het resultaat is een mooi, functioneel, markant en toekomstbestendig gemeentehuis. Voor dit bijzondere project hebben we geadviseerd op het gebied van brandveiligheid, bouwfysica, geluid en akoestiek.

Lees verder

Verbouwing gemeentehuis Overbetuwe tot markant en toekomstbestendig gebouw
Verbouwing gemeentehuis Overbetuwe tot markant en toekomstbestendig gebouw
Verbouwing gemeentehuis Overbetuwe tot markant en toekomstbestendig gebouw
Verbouwing gemeentehuis Overbetuwe tot markant en toekomstbestendig gebouw
Verbouwing gemeentehuis Overbetuwe tot markant en toekomstbestendig gebouw
Verbouwing gemeentehuis Overbetuwe tot markant en toekomstbestendig gebouw
Verbouwing gemeentehuis Overbetuwe tot markant en toekomstbestendig gebouw
Verbouwing gemeentehuis Overbetuwe tot markant en toekomstbestendig gebouw
Verbouwing gemeentehuis Overbetuwe tot markant en toekomstbestendig gebouw
Verbouwing gemeentehuis Overbetuwe tot markant en toekomstbestendig gebouw

Over de verbouwing van het gemeentehuis

Het bestaande gemeentehuis uit 1869 bestond uit vier gekoppelde gebouwdelen in verschillende bouwstijlen. Het geheel is nu voorzien van een overkapping en een publieksvriendelijke entree. Het resultaat: een modern en functioneel geheel. In de nieuwe aanbouw bevinden zich de publieksbalies en enkele vergaderruimtes die voor een breed publiek beschikbaar zijn. Zo is het gerenoveerde gemeentehuis:

  • multifunctioneel in gebruik, dus voor meerdere doelgroepen én doeleinden te gebruiken;
  • toegankelijk voor bezoekers en gebruikers, omdat alles gelijkvloers is of bereikbaar met een lift;
  • duurzaam, vanwege een te halen energielabel B en de toekomstbestendigheid van het gebouw.

Hergebruik van heipalen tot spijkerbroeken

Binnen dit project is zo kostenbewust mogelijk ontworpen en gebouwd én met zo min mogelijk overlast voor omwonenden. Wat bijvoorbeeld bijzonder is, is het hergebruik van veel materialen: van heipalen tot spijkerbroeken. Om budgetneutraal te kunnen bouwen en beheren zijn verder twee bestaande locaties afgestoten.

Het aandeel van LBP|SIGHT

In alle fases van het bouwplan zijn we betrokken als adviseur voor een te realiseren niveau op het gebied van brandveiligheid, bouwfysica, geluid en akoestiek. We hebben de bestaande situatie opgenomen en geïnspecteerd. De passende maatregelen hebben we besproken met een bijzonder plezierig bouwteam.

Brandveiligheid met respect voor circulariteit

Ook de brandveiligheid moest met respect voor circulariteit van materialen zo veel mogelijk behouden blijven - en waar het mogelijk was op een hoger niveau gebracht. Dit ging uiteraard altijd in goed overleg met Kuijpers Bouw, architect De Twee Snoeken, de gemeente en de brandweer.

Meer over dit project

  • Functie: gemeentehuis
  • Oplevering na verbouwing: 2020
  • Opdrachtgever: Kuijpers Bouw
  • Architect: De Twee Snoeken
  • Gemeente Overbetuwe: > 47,5000 inwoners

Beeldmateriaal: De Twee Snoeken, Yvonne Lukkenaar en Joep Jacobs