Uitbreiding Ouwehands Dierenpark met Pandasia

2017-2018

Wij hebben in 2017 de aanvraag van een bouwvergunning voor de realisatie van Pandasia verzorgd. Ook regelden we de vergunningaanvraag voor de milieuneutrale melding en de Wet natuurbescherming. Dit hebben we gedaan in nauwe samenwerking met advocatenkantoor NautaDutil. Bijvoorbeeld voor enkele juridische programma’s zoals het Activiteitenbesluit, de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht, de Wet natuurbescherming, het Programma Aanpak Stikstof (PAS).

Lees verder

Uitbreiding Ouwehands Dierenpark met Pandasia
Uitbreiding Ouwehands Dierenpark met Pandasia
Uitbreiding Ouwehands Dierenpark met Pandasia
Uitbreiding Ouwehands Dierenpark met Pandasia

Het aandeel van LBP|SIGHT

Voor de realisatie van Pandasia, het onderkomen van de twee meest bekende pandaberen in Nederland (en misschien wel in Europa), zijn meerdere wettelijke procedures doorlopen. Nodig waren:

  • een bouwvergunning
  • een milieuneutrale melding van de wijziging van de inrichting volgens het Activiteitenbesluit
  • een vergunning Wet natuurbescherming

Pandasia: Uniek in Nederland

Het verblijf van de reuzenpanda’s in Ouwehands Dierenpark in Rhenen maakt onderdeel uit van een groter Aziatisch leefgebied met verschillende Aziatische diersoorten. De grootte van het gehele gebied is circa 9.000 m², waarvan 3.400 m² is bestemd voor het reuzenpanda-verblijf. Het reuzenpanda-verblijf bestaat uit twee delen, een apart binnen- en buitenverblijf voor het mannetje én voor het vrouwtje. Daarnaast zijn er meerdere nachtverblijven, een kraamkamer, een koelcel voor bamboeopslag en een kliniek. Een restaurant met Chinees-Aziatische uitstraling en een ‘pandashop’ maken ook onderdeel uit van het project.

Bijzonder 

Het was voor ons bijzonder om betrokken te zijn bij de ontwikkeling van het nieuwe onderkomen van deze beroemde panda’s. Daarnaast was het uniek om de inventarisatie te doen voor het bepalen van de stikstofemissies. Deze worden veroorzaakt door de fecaliën van de verschillende wilde diersoorten. De inventarisatie is nodig voor het kunnen berekenen van de stikstofdepositie. Dat was in Nederland nog niet eerder op deze grote schaal gedaan.

Over de panda’s Wu Wen en Xing Ya

“Aan werkelijk alles is gedacht om reuzenpanda’s Wu Wen en Xing Ya op hun gemak te laten voelen. Ook bezoekers wanen zich in Aziatische sferen: zelfs op de daken van het Jungle restaurant is kunstgras gelegd om ook dit gebouw een natuurlijke uitstraling te geven. De Chinese delegatie noemde tijdens de inspectie het verblijf niet voor niets “het grootste en mooiste pandaverblijf ter wereld”! Wu Wen en Xing Ya zijn door KLM Cargo vanuit Chengdu naar hun nieuwe verblijf in Ouwehands Dierenpark vervoerd. Bewonder de reuzenpanda’s Wu Wen en Xing Ya in Ouwehands Dierenpark! Betreed de mystieke wereld van het traditioneel Chinese gebouwde Pandasia en ervaar de Chinese sfeer. Ontmoet de reuzenpanda’s en vervolg je reis door Pandasia. Hier leer je over de reuzenpanda’s en de andere Aziatische diersoorten die hier leven zoals de koeskoes, kleine panda’s en muntjaks.”

Bekijk Pandasia en de panda’s op de website: https://www.ouwehand.nl/nl/ontdekken/pandasia

Foto’s: Ouwehands Dierenpark Rhenen