De Kampanje: van industriehal naar schouwburg

2012-2015

De oude industriële hallen Ketelmakerij en Stadshal op de Willemswerf in Den Helder zijn getransformeerd tot Schouwburg De Kampanje. De hallen boden een uitdaging voor ons op het gebied van akoestiek, bouwfysica en brandveiligheid.

Lees verder

De Kampanje: van industriehal naar schouwburg
De Kampanje: van industriehal naar schouwburg
De Kampanje: van industriehal naar schouwburg
De Kampanje: van industriehal naar schouwburg

De hallen

De hallen bestaan uit de Ketelmakerij en de Stadshal. De Ketelmakerij biedt huisvesting voor de nieuwe theaterzaal. In de Stadshal worden onder andere popconcerten gegeven.

Ingenieuze constructie

De hellende daken van de Ketelmakerij en Stadshal bestaan uit circa 40 mm dikke betoncassettes. Aan de bovenzijde slechts voorzien van een dakbedekking. Daardoor vormden deze daken een te zwakke schakel in het beperken van geluid vanuit de Ketelmakerij en vanuit de Stadshal naar de woningen in de directe omgeving. Ook vliegen in Den Helder helikopters rond. Deze hebben een groot geluidvermogen met veel laagfrequente componenten. 

Het te verwachten hoge energieverbruik en de noodzaak de geluidisolatie van de daken te beperken is opgelost door een ingenieuze constructie. Daarbij is op het dak een tweede verend opgelegde draagconstructie aangebracht. Daartussen maar liefst 200 mm mineraalwol en daarop weer een zware beplating. De oude dakbedekking is (her)gebruikt als dampremmende laag. De constructieve draagkracht van oude fundamenten werden hierbij volledig benut.

Monumentale gevels

Alle bestaande kozijnen in de gevels van de Ketelmakerij en de Stadshal werden om dezelfde reden voorzien van prachtig gedetailleerde stalen achterzetramen, waarin dik gelaagd glas is opgenomen. Aan de metselwerk gevels konden om monumentale redenen geen thermische maatregelen worden aangebracht.

Opdrachtgever: Ontwikkelingsmaatschappij Zeestad, de heer ir. F. Vreugdenhil
Architect: Van Dongen - Koschuch Architects and Partners

Beeldmateriaal: - Koschuch Architects and Partners