Schouwburg en concertzaal Orpheus Apeldoorn

In 2004 werd de nieuwbouw en renovatie van Schouwburg en congrescentrum Orpheus in Apeldoorn geopend. Een bijzonder project voor ons op het gebied van zaal- en ruimteakoestiek.

Lees verder

Schouwburg en concertzaal Orpheus Apeldoorn
Schouwburg en concertzaal Orpheus Apeldoorn
Schouwburg en concertzaal Orpheus Apeldoorn
Schouwburg en concertzaal Orpheus Apeldoorn

De Wegener Zaal

De nieuwe Koninklijke Wegener Zaal van Orpheus in Apeldoorn is heel bijzonder. De twee balkons met 1.300 zitplaatsen zijn asymmetrisch. Het ontwerp is bedacht door architect Herman Hertzberger. 

De zaal is een alleskunner: De ene dag een concertzaal voor klassieke muziek, de volgende dag een theaterzaal voor opera, ballet, musical, cabaret, toneel of popmuziek. Dit is te danken aan een variabele akoestiek met een verplaatsbare orkestschelp.

Extreem laag achtergrondgeluidniveau

Bijzonder is ook het extreem laag achtergrondgeluidniveau in de zaal: er heerst absolute stilte. Bij het ontwerp van de installaties en de gebouwschil werd een zero tolerance beleid gevoerd. 

De zaal heeft een volledige doos-in-doosconstructie om elk storend geluid buiten te sluiten. De gedachte hierachter was dat muziek pas volledig tot zijn recht komt in extreme stilte. In die stilte zal de atmosfeer ontstaan waarin het publiek tot uiterste concentratie kan komen. Niets mag afleiden van de muziek. De beleving is dan zo intens mogelijk. Dit is een van de redenen dat de nieuwe zaal zowel door publiek als door bespelers zeer wordt gewaardeerd.

Renovatie van de middenzaal

De verbouwing omvatte ook de renovatie van de middenzaal. Deze zaal heeft een capaciteit van 700 zitplaatsen. Ook werd een parkeergarage gerealiseerd.

Onze rol

Bij de renovatie en de nieuwbouw hebben we adviezen gegeven op akoestisch, bouwfysisch en brandveiligheidsgebied. De positief kritische houding van onze projectleider heeft geleid tot een wezenlijke aanscherping van de aanbestedingsstukken. Door zijn vermogen over de grenzen van zijn eigen vakgebied te kijken kosten de bouwkosten verlaagd worden.

Opdrachtgever: Schouwburg Orpheus te Apeldoorn
Architect: Architectuurstudio HH