Renovatie rijksmonument Kasteel Broekhuizen

2001 - nu

Kasteel Broekhuizen in Leersum is verbouwd tot een vijfsterrenhotel met restaurant en ruimtes voor bijeenkomsten. Bij de ingrijpende verbouwing van dit rijksmonument kwam veel kijken. We adviseerden over de akoestiek, bouwfysica en brandveiligheid van het kasteel uit 1749, het koetshuis en de boerderij. Ook adviseerden we de opdrachtgever op het gebied van ruimtelijke ordening.

Lees verder

Renovatie rijksmonument Kasteel Broekhuizen
Renovatie rijksmonument Kasteel Broekhuizen
Renovatie rijksmonument Kasteel Broekhuizen
Renovatie rijksmonument Kasteel Broekhuizen

Toestemming functiewijziging

Voordat er gestart kon worden met de verbouwing moest er een belangrijke horde genomen worden: er was toestemming nodig van de Provincie Utrecht voor de vestiging van het hotel. Het kasteel ligt namelijk in een stiltegebied. Dat lukte. Onze adviseurs van ruimtelijke ordening droegen in belangrijke mate aan bij aan de succesvolle functiewijziging van het kasteel.

Comfort van een vijfsterrenhotel

Er moest veel gebeuren om het binnenklimaat geschikt te maken voor het comfort dat je mag verwachten in een vijfsterrenhotel. We gaven advies over bouwfysisch verantwoorde verbeteringen aan de gebouwschil en een voldoende upgrade van de akoestische scheidingen. Ook adviseerden we over de klimaatinstallaties en brandveiligheid.

Maatwerk tijdens het ontwerptraject

Tijdens het ontwerptraject hadden we veel contact met de Veiligheidsregio Utrecht. We leverden maatwerk op het te realiseren brandveiligheidsniveau dat straks tussen nieuwbouw en bestaande bouw in zit. We beoordeelden installatietekeningen en zaten om tafel met de installateur, restauratieadviseur en aannemer om slimme oplossingen te bedenken.

Mooi én brandveilig

Het op tekening aangeven van brandscheidingen is niet moeilijk, maar meedenken met de bouw en het uitwerken tot uitvoerbare oplossingen is specialistisch werk. Elk kanaal in Kasteel Broekhuizen is besproken en wordt geheel of gedeeltelijk brandwerend bekleed. Soms worden de kanalen voorzien van een brandklep, of worden ze weggewerkt in een brandwerend plafond. 

Met onze aanpak beschermden we de esthetiek van het monument tegen ontsierende brandveiligheidsoplossingen, zonder concessies te doen aan de normen, het comfort en de brandveiligheid.