Nieuwbouw Noorderparkbad Amsterdam

2011-2016

Voor het nieuwe Noorderparkbad in Amsterdam lag de lat hoog op het gebied van duurzaamheid en energie. Het energie-en waterverbruik moest 80% lager liggen dan dat van het oude zwembad. Het moest ook het zuinigste bad van Nederland worden. 

Lees verder

Nieuwbouw Noorderparkbad Amsterdam
Nieuwbouw Noorderparkbad Amsterdam
Nieuwbouw Noorderparkbad Amsterdam
Nieuwbouw Noorderparkbad Amsterdam

Maar een duurzaam gebouw betekent ook een gebouw met gebruikskwaliteit. Een gebouw met een heldere logistiek voor zwemmers, toeschouwers, horecabezoekers en uiteraard het personeel zelf. Het gebouw beslaat totaal ruim 6.000 m2.

Binnenklimaat

Het bijzondere aan zwembaden is het benodigde binnenklimaat en de grote binnenruimten. Het binnenklimaat vormt energetische en bouwfysische (condens) uitdagingen. De grote binnen­ruimten zorgen voor uitdagingen op het gebied van akoestiek en brandveiligheid.

Effectief ontwerp

Van begin af aan hebben we ons ingezet voor een effectief ontwerp. Voor een zwembad betekent dat; het goed oriënteren en ordenen van ruimten. Zo zijn de zwemzalen met de gevels op het zuiden georiënteerd zodat zoveel mogelijk zonnewarmte kan worden ingevangen. Rondom de zwemzalen zijn de overige ruimten geordend waarbij een hiërarchie is aangebracht van nat via vochtig naar droog en van warm naar koel.

Vervolgens was het de uitdaging om het gebouw zo compact mogelijk te maken en tevens een zo hoogwaardig mogelijke gebouwschil te realiseren (tot Rc = 9 m2K/W en overal trippel glas).

Optimale mix duurzame technologie

Desondanks zijn in een zwembad dan ook de nodige installaties vereist. Daarbij is gekozen voor een optimale mix van duurzame technologie en ‘proven concepts’ (warmtepompen, zonne­collectoren, zonepanelen LED-verlichting etc.). 

Wij hebben daarbij een belangrijke rol gespeeld in de integratie tussen installatieontwerp en gebouw. Zo hebben we door specifiek onderzoek en simulaties aan kunnen tonen dat een eenvoudigere uitvoering van de comfortinstallaties mogelijk was. Dit heeft esthetisch en kostentechnisch veel voordeel opgeleverd. 

Uiteindelijk heeft dit alles tot een prachtig en energiezuinig gebouw geleid, waarover ook de opdrachtgever zeer tevreden is.

Opdrachtgever: Gemeente Amsterdam PMB
Architect: De Architecten Cie
Installateur: Deerns
Constructeur: Van Rossum
Waterbehandeling: Bastenhof Consultancy
Bouwkosten: Royal Haskoning DHV

Meer over duurzame gebiedsontwikkeling

Om duurzame gebiedsontwikkeling vorm te geven hebben we tien bouwstenen ontwikkeld. Hier leest u meer over de bouwsteen energie.

Beeldmateriaal: De Architecten Cie

Expertises

​​Bouwakoestiek

Meer over ​​Bouwakoestiek

Bouwfysica

Meer over Bouwfysica

Brandveiligheid

Meer over Brandveiligheid