NAM: laagfrequente geluidsreductie

2013-2014

De geluidadviseurs van LBP|SIGHT hebben in 2013 en 2014 in opdracht van de NAM onderzoek gedaan aan een van hun installaties in Schoonebeek, Drenthe. Tot op zo’n 300 meter rondom de installatie hadden omwonenden last van hinderlijk brommend geluid, veroorzaakt door de installatie. Voor het onderzoek deden we metingen en detecteerden deze geluiden.

Lees verder

NAM: laagfrequente geluidsreductie

Technische uitdaging

Hoe reduceer je laagfrequent geluid aan een grote industriële ketel? Het bijzondere aan dit project was de technische uitdaging en de vraag wat exact de overlast veroorzaakt. Het is altijd enorm lastig om laagfrequent geluid aan grote installaties te verminderen, omdat het diverse oorzaken kan hebben.

Het onderzoek bestond onder andere uit de volgende stappen:

  • hinder vaststellen in de omgeving
  • metingen verrichten en de oorzaak detecteren
  • in kaart brengen bij welke bedrijfssituatie dit optreedt
  • berekeningen maken van de stroming in de installatie
  • praktische adviezen om de hinder te beperken

Oorzaak in beeld

Onder andere op basis van deze stappen zijn de oorzaken in beeld gebracht. We hebben in dit geval ontdekt dat de luchtstroming voor en achter de verbrandingsluchtventilator een belangrijke rol speelde. Met behulp van CFD-stromingsberekeningen hebben we praktische adviezen opgesteld om de luchtstroming te verbeteren. Zo reduceren we het geluid.

Succesvol advies

De NAM heeft het adviesrapport in uitvoering gebracht. De resultaten waren zeer positief. De laagfrequente geluiden aan de ketel zijn aanzienlijk afgenomen.

Lees het artikel op de website van Comsol 'Acoustic and Flow Analysis to Reduce Boiler Hum', door Theo Campmans