Transparante en flexibele lampenshowroom in Duiven

2018 - nu

In Duiven wordt een nieuwe showroom van in totaal 4.660 m2 gerealiseerd voor Besselink Licht. De twee verdiepingen tellende showroom krijgt een flexibele indeling. Zo kunnen huurders zelf hun indeling bepalen. Bovendien kunnen bezoekers door de transparante voorgevel producten zien in plaats van wanden. We adviseren vanaf de allereerste fase op het gebied van brandveiligheid, akoestiek en bouwfysica.

Lees verder

Transparante en flexibele lampenshowroom in Duiven
Transparante en flexibele lampenshowroom in Duiven
Transparante en flexibele lampenshowroom in Duiven
Transparante en flexibele lampenshowroom in Duiven

UITDAGINGEN OP HET GEBIED VAN BRANDVEILIGHEID

Qua brandveiligheid biedt dit project twee uitdagingen.

Een zo flexibel mogelijke indeling

Opdrachtgever Kuijpers Bouw heeft als motto Stijlvol Bouwkundig: het geeft invulling aan hun rol in de samenleving en aan eigentijdse vraagstukken op het vlak van bijvoorbeeld duurzaamheid en veiligheid. Hiervoor werken we samen met Kuijpers Bouw projecten gedetailleerd en technisch uit.

Besselink, de toekomstige huurder, wil een zo flexibel mogelijke indeling van het pand. Dit biedt vrijheid in de omvang en de indeling van ruimten. Door de volledig transparante gevel zijn de lampen in de showroom goed zichtbaar. In de praktijk betekent dit dat er zo min mogelijk brandscheidingen moeten komen. 

We hebben aan de hand van de aanwezige vuurlast beoordeeld of één groot brandcompartiment is toegestaan, volgens de NEN 6060. Dit deden we op basis van gelijkwaardige brandveiligheid. We hebben geadviseerd om het trappenhuis als een extra beschermde vluchtroute uit te voeren met rondom een brandwerende scheiding.

Brandoverslag naar buurpercelen voorkomen

Verder is de showroom een vrijstaande hal. De achtergevel van deze hal staat op korte afstand van de perceelgrens. Om het risico op brandoverslag naar buurpercelen voldoende te beperken, hebben we de volgende adviezen gegeven:

  • De achtergevel wordt door een massieve muur 120 minuten brandwerend uitgevoerd.
  • Zowel de achtergevel en het trappenhuis mogen niet bezwijken wanneer de hoofddraagconstructie van de showroom bezwijkt. Daarom hebben we brandveilige details uitgewerkt die aan de eisen voldoen. Dit deden we in samenwerking met de aannemer en de constructeur.

NIEUWBOUW SHOWROOM BESSELINK IN DUIVEN 

  • Een totale oppervlakte van 4.660 m2, bestaande uit twee verdiepingen
  • Begane grond: drie retail stores
  • Eerste verdieping: vergader- en kantoorruimtes, showroom, overige gebruiksfuncties
  • Opdrachtgever: Kuijpers Bouw
  • De omgevingsvergunning is verleend

Bron afbeeldingen: Palazzo Groep, architect