2018 – heden

Hogeschool Inholland, Amsterdam

Moderne, duurzame hogeschoollocatie op Zeeburgereiland

Hogeschool Inholland realiseert een moderne en duurzame hogeschoollocatie op Zeeburgereiland in de Amsterdamse Sluisbuurt. Deze locatie biedt bijna alle Amsterdamse opleidingen van Inholland aan en vervangt de huidige locaties. Wij adviseren vanaf de tenderfase op het gebied van bouwfysica, akoestiek, brandveiligheid en duurzaamheid.

In het nieuwe gebouw is veel aandacht voor duurzaamheid. Het ultieme doel? Een gezonde werk- en studieomgeving realiseren voor studenten van opleidingen in de domeinen Gezondheid, Sport & Welzijn, Techniek, Ontwerpen & Informatica, Creative Business, Agri, Food & Life Sciences en Business, Finance & Law. Ook de life-science-opleidingen van ROC Amsterdam krijgen een plek in het pand.

MEER WETEN OVER DIT PROJECT?
Neem contact op met een van onze adviseurs.

Goed geïsoleerde gevel

In de gevel is veel glas aanwezig, waardoor er ruim voldoende daglicht het gebouw binnenkomt. Het glas is driedubbel uitgevoerd; dit zorgt voor een optimale thermische isolatie. De zo compact mogelijke gebouwschil van het totale gebouw beperkt daarnaast extra warmteverliezen.

Ingenieus spuiluik achter zonnepanelen

Naast de driedubbele beglazing komen er in de gevel ook PV-panelen in de dichte delen. Deze worden gecombineerd met spuiventilatiemogelijkheden. Wil iemand in het gebouw frisse lucht? Dan kan die persoon binnen een luik openen waardoor frisse lucht van buiten naar binnen stroomt. Door deze delen kun je niet naar buiten kijken vanwege het PV-paneel: een soort ingenieus spuiluik dus.

Warmte- en koudeopslag in het naastgelegen IJ

Warmte- en koudeopslag is een methode om energie in de vorm van warmte of koude op te slaan in de bodem. Het benutten van bodemenergie is een duurzame oplossing waarmee je het verbruik van fossiele brandstoffen voor energieopwekking fors kunt terugdringen. In de winter wordt de opgeslagen warmte uit het IJ gebruikt voor verwarming van het hogeschoolgebouw. In de zomer gebruikt men juist de opgeslagen koude voor koeling.

Veilige werk- en studieplek

In het gebouw van Inholland vind je een centraal atrium; het hart van het gebouw. Het atrium is vormgegeven met ‘pleintjes’, ‘straatjes’ en veel groen. Er zijn gedeelde functies te vinden, zoals collegezalen, een restaurant en living spaces. Voor wat betreft de brandveiligheid van het gebouw hebben we onderzoek gedaan naar de inrichting van vluchtwegen en compartimentering. Er is gekozen voor een sprinklerinstallatie, met een brandmeld- en ontruimingsinstallatie voor de beoogde brandveiligheid. We hebben de uitgangspuntendocumenten (UPD’s) voor deze systemen vastgesteld.

Flexibele, circulaire indeling

Inholland wilde graag makkelijk kunnen uitbreiden of krimpen in het aantal studenten. Daarom is er gebruikgemaakt van units die flexibel zijn qua ruimte, indeling en bezetting. Circulariteit speelde een belangrijke rol in het ontwerp van het hogeschoolgebouw. De gebouwonderdelen zijn waar mogelijk demontabel en dus herbruikbaar. Zo heeft het ontwerpteam gekozen voor kanaalplaatvloeren met droge opgelegde dekvloeren. In de basis zijn dit gebouwcomponenten die opnieuw te gebruiken zijn. Voor de flexibiliteit van het gebouw moeten de binnenwanden relatief eenvoudig te plaatsen en te verwijderen zijn. Daarom hebben we systeemwanden geadviseerd waarmee dit mogelijk is.

Betrokken partijen

Adviseurs (3)

Adviseur Gérard van Oosteren
Gérard
van Oosteren
Adviseur brandveiligheid
Adviseur Ingrid  van de Cruijs
Ingrid
van de Cruijs
Adviseur bouwakoestiek
Adviseur Janneke van der Weerd
Janneke
van der Weerd
Adviseur bouwfysica en duurzaamheid, vennoot