High Park Velperweg Arnhem

Het voormalig hoofdkantoor van ING in Arnhem, gebouwd in 1968, wordt getransformeerd naar hoofdzakelijk woningen. Een mooie aanwinst voor Arnhem aangezien dit oude kantoorpand lang leeg heeft gestaan. In opdracht van projectontwikkelaar Borghese Real Estate hebben wij hiervoor op diverse fronten bouwfysische onderzoeken gedaan, meegedacht met praktische oplossingen en de vergunningsprocedures begeleid.

Lees verder

High Park Velperweg Arnhem
High Park Velperweg Arnhem
High Park Velperweg Arnhem
High Park Velperweg Arnhem

High Park, wonen op hoog niveau

Vanaf eind 2015 hebben projectontwikkelaar Borghese Real Estate, architect Powerhouse Company en aannemers Klok Groep en Pleijsier Bouw de handen ineen geslagen om de transformatie te realiseren. High Park is hét nieuwe woningproject in Arnhem aan de Velperweg, naast de wijk Klarendal. Het Kruisgebouw bestaat uit 12 woonlagen met in totaal 281 appartementen. Dit hooggelegen complex biedt een mooi uitzicht over de stad Arnhem; al vanaf de eerste woonverdieping kijkt men uit over de stad.

Drie delen

De transformatie bestaat uit 3 delen: het ‘Kruisgebouw’, oorspronkelijk het hoofdgebouw, het ‘Oost-gebouw’ en het ‘West-gebouw’.

  • Kruisgebouw: de bouw is gestart in 2019. Het hele gebouw is daarvoor gestript tot het betonnen casco, vervolgens voorzien van een nieuwe gevel die voldoet aan de huidige nieuwbouweisen met betrekking tot bouwfysica, brandveiligheid en akoestiek.
  • Oostgebouw: dit deel wordt in een latere fase getransformeerd tot huurappartementen op de verdiepingen en in de plint komen commerciële functies. Voor dit deel is de gevel  en de gebouwschil opgewaardeerd.
  • Westgebouw: in de plint onder het hoofdgebouw komen twee horecapaviljoens en mogelijk een supermarkt. Voor het te slopen West-gebouw komt een nieuwbouw wooncomplex terug met daarin appartementen.

De uitdagingen voor LBP|SIGHT

Wij hebben voor diverse onderdelen en in diverse fases van de transformatie meegedacht en adviezen uitgebracht. Met name over de vergunningsstrategie en voor bouwfysica, brandveiligheid en akoestiek. Ook hebben we de notitie ‘ruimtelijke motivering’ geschreven voor de benodigde omgevingsvergunning die afwijken van het bestemmingsplan. We zijn vanaf januari 2016  tot en met de oplevering in de tweede helft van 2020 bij dit project betrokken.

Onder onze regie is er door ecologisch adviesbureau ECOquickscan onderzoek uitgevoerd naar onder meer vleermuizen en een slechtvalk. Onderzoek wees uit dat er ontheffing van de Wet natuurbescherming nodig was, die in januari 2019 is verleend.

Energielabel A++

De energievoorziening van High Park wordt duurzaam en toekomstbestendig. Verwarming van woningen en water gebeurt met een warmte koude opslag-installatie, gecombineerd met warmtepompen. Zonnepanelen op het gebouw zorgen voor elektriciteit. Dankzij deze duurzame energielevering en andere voorzieningen krijgt High Park het energielabel A++. Dat betekent: zeer groen en zeer zuinig, dus ook een lage energierekening voor de toekomstige bewoners.

Bijzonder en impactvol 

Het hoofdgebouw is zonder steigers gemaakt. Dat maakt de detaillering complexer omdat je achteraf aan de buitenzijde geen afwerkingen voor wind en waterdichtheid meer kan maken. High Park is een groot en opvallend gebouw met veel impact voor de omgeving en de stad.

Bekijk het project verder op deze websites:

https://highpark.nl/

https://borgheserealestate.nl/portfolio/woongebouw-high-park/