Herontwikkeling complex Amstelveen: warenhuis, parkeergarage én woongebouw UpMountain

Het is best uniek in Nederland: een woongebouw bovenop een bestaand gebouw realiseren. Samen met de herontwikkeling van een warenhuis en de renovatie van een parkeergarage resulteert dit in een bijzonder complex in Amstelveen. Wij adviseerden over brandveiligheid en deels ook over bouwfysica en bouwakoestiek van dit project.

Lees verder

Herontwikkeling complex Amstelveen: warenhuis, parkeergarage én woongebouw UpMountain
Herontwikkeling complex Amstelveen: warenhuis, parkeergarage én woongebouw UpMountain
Herontwikkeling complex Amstelveen: warenhuis, parkeergarage én woongebouw UpMountain
Herontwikkeling complex Amstelveen: warenhuis, parkeergarage én woongebouw UpMountain

GRONDIGE HERONTWIKKELING

Sinds de jaren zestig bepaalt het grote warenhuis aan het Buitenplein in Amstelveen het straatbeeld van winkelcentrum het Stadshart. Jarenlang was het gebouw in gebruik door V&D. Het complex was toe aan een grondige herontwikkeling. Er volgde een complete transformatie van het warenhuis, de parkeergarage werd vernieuwd én er kwam een nieuw appartementengebouw bovenop de parkeergarage.

Onze rol

We waren bij dit project verantwoordelijk voor de totaaladvisering voor bouwakoestiek brandveiligheid en bouwfysica van het woongebouw. Dat deden we in de ontwerpfase, van schetsontwerp tot en met het definitief ontwerp. Ook stelden we een Uitgangspuntendocument (UPD) op voor de sprinklerinstallaties en de brandmeld- en ontruimingsalarminstallatie. Voor het warenhuis en de parkeergarage gaven we advies over brandveiligheid.

Zoeken naar gedragen oplossingen

Bij dit project waren veel partijen betrokken. Er werkten verschillende ontwikkelaars aan de drie grote onderdelen: warenhuis, parkeergarage en woongebouw. Elke partij had zo z’n eigen wensen en ideeën. Het was belangrijk om samen op zoek te gaan naar gedragen oplossingen. Vanuit onze expertises bleven wij objectief en bewaakten we de kwaliteit.

Lichte constructie

Het woongebouw is ontwikkeld op de bestaande parkeergarage. De opbouw van de woningen moest heel licht zijn, de constructie rust op de garage. Er is gekozen voor lichte materialen zoals staal en metalstudwanden. Technisch best uitdagend, ook voor de constructeur. Voor ons vormden deze lichte materialen een uitdaging op akoestisch gebied: de geluidisolatie tussen de woningen moet immers wel goed zijn.

Meer over dit project

Omvang: 40.500 m2
Functie: Retail, wonen (45 appartementen), parkeren
Oplevering:
2020
Opdrachtgevers: ASR Vastgoed Vermogensbeheer en AM Wonen
Projectmanagement: FiMek Estate
Architect: Rijnboutt
Aannemer: Akor
Constructeur: IMd Raadgevende Ingenieurs
Installatieadviseur: Boersema Installatie Adviseurs
Exploitant parkeren: Q-park
Exploitant woongebouw: AM

Afbeeldingen: Rijnboutt