Bibliotheek Deventer: nieuwbouw en rijksmonument komen samen

In 2018 opende de Bibliotheek Deventer haar deuren. Het nieuwe pand is gebouwd op de kelders van een oud gebouw uit de jaren 60. Een naastgelegen 12-eeuws rijksmonument werd onderdeel van de bibliotheek. We adviseerden over de bouwfysica, brandveiligheid en akoestiek van het pand.

Lees verder

Bibliotheek Deventer: nieuwbouw en rijksmonument komen samen
Bibliotheek Deventer: nieuwbouw en rijksmonument komen samen
Bibliotheek Deventer: nieuwbouw en rijksmonument komen samen
Bibliotheek Deventer: nieuwbouw en rijksmonument komen samen

Bijzondere manier van samenwerken

We waren vanaf het voorlopig ontwerp tot aan de realisatie betrokken bij het project. Dit ging in goede samenwerking met architect BiermanHenket. Ook een medewerker van de bibliotheek was nauw betrokken bij het ontwerp. Samen zochten we naar praktische oplossingen op het gebied van onder andere klimaatbeheersing en akoestiek.

Functie, esthetiek en gebruiksgemak 

Bij elk element was het uitgangspunt: het moet voldoen aan wetten en regels, maar het moet ook mooi zijn en bijdragen aan het comfort van het gebouw. Drie voorbeelden van onze adviezen:

Thermische isolatie

We hebben ervoor gekozen om de buitengevels van het monument intact te houden. Daarom hebben we aan de binnenzijde van het gebouw thermisch isolerende voorzetwanden toegepast. Dit verhoogt het thermisch comfort in de ruimten van het bestaande gebouw, zonder de authentieke gevel aan te tasten.

Sprinklers

De nieuwbouw bestaat uit een grote open ruimte waaraan verschillende functies zijn gekoppeld. Hierdoor was een gebruikelijke brandcompartimentering niet mogelijk. We hebben gekozen voor de toepassing van sprinklers.

Demping geluid

Om een prettige akoestiek in deze grote open ruimte te realiseren, is een lamellenplafond toegepast in combinatie met geluidsabsorberende wandafwerking op verschillende vlakken in de ruimte. Zo wordt geluid zoveel mogelijk gedempt. Het effect: de gewenste rustige omgeving.

Meer over de Bibliotheek Deventer

  • Er is een grote ontmoetingsruimte voor debatten en lezingen.
  • Café-restaurant Oscar voorziet in koffie en hapjes.
  • In de kelder huist een huiskamerbioscoop en auditorium.
  • Er zijn leeszalen, een creatieve werkplaats en een dakterras.
  • De bibliotheek biedt ruim 400 werkplekken.
  • In het monument de Proostdij zitten een stilteruimte en een expositieruimte.
  • De Proosdijtuin is een groene ontmoetingsplek.

Beeldmateriaal: BiermanHenket