Goede akoestiek in Atlas Theater Emmen

2010-2016

Het ATLAS Theater in Emmen is onderdeel van een multifunctioneel gebouw. Het pand met het kenmerkende groene golvende dak is ook de toegangspoort tot Wildlands Adventure Zoo. LBP|SIGHT zorgde voor een goede akoestiek in de zalen van het theater.

Lees verder

Goede akoestiek in Atlas Theater Emmen
Goede akoestiek in Atlas Theater Emmen
Goede akoestiek in Atlas Theater Emmen
Goede akoestiek in Atlas Theater Emmen

ZAALAKOESTISCH ONTWERP

Tijdens de ontwerpfase gaven we akoestisch advies voor de akoestiek in beide theaterzalen. Na de gunning van het project aan Dura Vermeer stelden we het zaalakoestisch ontwerp op in nauwe samenwerking met de uitwerkend architect LKSvdD en de theateradviseur TheaterAdvies.

CAPACITEIT THEATER

Het theater bestaat uit een schouwburgzaal met zo’n 800 zitplaatsen, inclusief twee balkons en een toneeltoren. Ook is er een vlakkevloerzaal met 1.000 staanplaatsen. In die zaal is een uitschuifbare tribune met zitplaatsen voor 300 personen. Foyers, een theatercafé en theaterrestaurant maken het ATLAS Theater compleet.

AKOESTIEK IN DE GROTE ZAAL

Vanwege het gevarieerde programma is voor de schouwburgzaal gekozen voor een relatief droge akoestiek met korte nagalmtijd. Aangevuld met de kenmerkende klankkaatsers en diffuserende wandafwerking worden hinderlijke reflecties voorkomen.

ELEKTROAKOESTISCHE INSTALLATIE

Deze korte nagalmtijd was ook noodzakelijk om het toegepaste elektroakoestisch systeem van ACS optimaal tot zijn recht te laten komen. Met dit systeem kan kunstmatig galm worden toegevoegd. Daarmee is de zaal ook geschikt voor muziekproducties waarbij juist meer galm wenselijk is.

AKOESTIEK IN KLEINE ZAAL

In de kleinere zaal van het ATLAS Theater is een afgeleide van het elektroakoestisch systeem aangebracht. In combinatie met geluidverstrooiende wandafwerking en geluidabsorberende vlakken in de zaal is ook deze zaal daarmee geschikt voor zeer diverse optredens.

MEER OVER HET ATLAS THEATER

Na een bouwperiode van twee jaar is het ATLAS Theater in 2016 opgeleverd. Het multifunctionele gebouw aan het Raadhuisplein vormt een mooie overgang tussen het vernieuwde stadscentrum en dierenpark Wildlands.

Beeldmateriaal: ATLAS theater en LBP|SIGHT

Gerelateerde artikelen