Anatomiegebouw Leiden - herinrichting en nieuwbouw

2012-2016

Het Anatomiegebouw in Leiden is getransformeerd tot tweekamerappartementen. De uitdaging hierbij: de uit de jaren 20 daterende cultuurhistorische waarde van de 'cite medical' behouden. Bij dit project kon de opdrachtgever de expertises van ons bureau goed gebruiken.

Lees verder

Anatomiegebouw Leiden - herinrichting en nieuwbouw
Anatomiegebouw Leiden - herinrichting en nieuwbouw
Anatomiegebouw Leiden - herinrichting en nieuwbouw
Anatomiegebouw Leiden - herinrichting en nieuwbouw

Transformatie naar appartementen 

Het Anatomiegebouw is een voormalige geneeskundige faculteit. Het is gebouwd in de jaren twintig nabij het Academisch Ziekenhuis in Leiden. 

De transformatie naar appartementen is bedoeld voor onderzoekers en promovendi van de Universiteit Leiden. Naast Het Anatomiegebouw is een woontoren gebouwd van 12 verdiepingen. In de kelder van de toren bevindt zicht een fietsenberging.

Integrale advisering

Wij zorgden bij dit project voor integrale advisering tot en met de realisatie en oplevering. De akoestische en bouwfysische aspecten, de energielabels van de woningen, de brandveiligheid en de stedenbouwfysica werden door ons beoordeeld. 

Energetische verbetermaatregelen 

Bij de transformatie zijn diverse energetische verbetermaatregelen getroffen. Hierbij zijn de maatregelen in het ontwerp zodanig bepaald, dat de woningen volgens de toenmalige methodiek voldoen aan Energielabel B (Energie-Index < 1,30). Hierbij is onder meer de thermische kwaliteit van de gevel aanzienlijk verhoogd. 

De woningen worden verwarmd met een collectief verwarmingssysteem. Dit systeem heeft een externe warmtelevering (stadsverwarming). Het ventilatiesysteem is voorzien van een hoog rendement warmteterugwinning (Climarad). 

Bouwkundige maatregelen 

Naast de energetische verbetermaatregelen zijn diverse bouwkundige maatregelen getroffen. Bijvoorbeeld het plaatsen van voorzetwanden en vrijhangende plafonds. Daardoor is de brandveiligheid en geluidisolatie verbeterd naar de hedendaagse eisen. 

Belangrijke criteria:

  • De cultuurhistorische waarde van de 'cite medical' uit de jaren twintig moest worden behouden. 
  • De woningen goed geïsoleerd worden.
  • Het monumentale interieur moest overeind blijven.
  • Daar waar mogelijk werden bestaande materialen hergebruikt.

Opdrachtgever: Stichting Boerhaave
Architect bestaande bouw: VVKH Architecten
Architect nieuwbouw: Dick van Gameren Architecten

Beeldmateriaal: VVKH Architecten

Expertises

​​Bouwakoestiek

Meer over ​​Bouwakoestiek

Brandveiligheid

Meer over Brandveiligheid

Energie

Meer over Energie