ZEN-prijs voor nieuwbouwproject Kroon op Jutphaas in Nieuwegein

27-05-2020

Het nieuwbouwproject ‘Kroon op Jutphaas’ in Nieuwegein heeft een ZEN-prijs gewonnen. De bewoners van de zeer energiezuinige nieuwbouwwoningen in de wijk Rijnhuizen waarderen hun huizen met een 8,6. Duurzaam én comfortabel wonen gaan dus heel goed samen.

Lees verder

ZEN-prijs voor nieuwbouwproject Kroon op Jutphaas in Nieuwegein

BIJZONDER PROJECT BIJ ONS OM DE HOEK

Onze adviseur Janneke van der Weerd werkte mee aan dit project. “Dit is écht een duurzaam woningbouwproject. En dat bij ons om de hoek! Dat maakt het extra leuk. We zijn als adviseur al langere tijd betrokken bij de ontwikkelingen van het gebied Rijnhuizen. Ons kantoor staat middenin dit gebied, dat van kantoorgebied wordt getransformeerd naar een gebied van wonen, werken en recreëren.”

COMFORT IS ZO BELANGRIJK

Janneke is blij te horen dat de bewoners van Kroon op Jutphaas zo positief zijn. “Duurzaamheid staat hoog in het vaandel, maar comfort voor de bewoners is minstens zo belangrijk. Bijvoorbeeld op het gebied van geluid. We hebben bij dit project kritisch meegekeken naar het aspect geluid, al in het voorlopig ontwerp. Want dat speelt in nieuwbouwwoningen snel.

We keken bijvoorbeeld naar de opstelling van de warmtepomp. We zorgden dat die verend staat opgesteld, en dat er twee deuren zijn tussen de warmtepomp en verblijfruimtes. Ook bij de WTW-ventilatie keken we kritisch naar het geluidaspect.”

ENQUÊTE ONDER BEWONERS VAN 31 PROJECTEN

ZEN staat voor zeer energiezuinige nieuwbouw. Het is het vervolgprogramma van de partijen in het Lente-akkoord. Sinds de start van het ZEN-platform in 2015 zijn er al veel nul-op-de-meter-woningen gebouwd. Maar hoe tevreden zijn de bewoners nou echt?

Om daarachter te komen werd in een enquête bij bewoners van 31 projecten gevraagd naar hun tevredenheid. De winnaars werden tijdens het online congres ‘BENG! Zo doe je dat’, op 26 mei bekendgemaakt. Naast Kroon op Jutphaas won ook het project Tonica en Largo een prijs. De bewoners gaven daar het hoogste cijfer aan onder andere het binnenklimaat.

Meer over het project

Opdrachtgever: Vink Bouw
Architect: Studio 110
Jaar van oplevering: 2017
Omvang: 26 woningen en 30 appartementen

Beeld: Lente-akkoord