Woningen Amsterdamse School aanpassen aan eisen van nu

08-02-2018

Onze adviseurs zijn nauw betrokken bij de renovatie en restauratie van enkele bijzondere woningcomplexen in Amsterdam. Het gaat om drie projecten van woningen in de stijl van de Amsterdamse School: ’t Schip, Spaarndam 2 en De Dageraad.

Lees verder

Woningen Amsterdamse School aanpassen aan eisen van nu
Woningen Amsterdamse School aanpassen aan eisen van nu
Woningen Amsterdamse School aanpassen aan eisen van nu
Woningen Amsterdamse School aanpassen aan eisen van nu

HARD TOE AAN RESTAURATIE EN RENOVATIE

De monumentale woningen van ’t Schip en Spaarndam 2 waren hard toe aan restauratie en renovatie. Ook voor De Dageraad bestond de wens om de woningen comfortabeler en energiezuiniger te maken.

De sociale huurwoningen dateren uit de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw. Ze zijn van de hand van de befaamde architecten Michel de Klerk en Piet Kramer. De wens van woningbouwvereniging Eigen Haard was om woningen van ’t Schip en Spaarndam 2 op te waarderen naar de huidige nieuwbouweisen. Het gaat dan onder meer om energieverbruik, geluidsisolatie en brandveiligheid. LBP|SIGHT adviseerde dan ook op die gebieden.

HELE UITDAGING

De ambitie was om de woningen van energielabel G op te waarderen naar label A. “We mochten daarbij aan de buitenzijde niets aan de gevels veranderen”, zegt adviseur Yip To. “Het zijn tenslotte monumenten.”

De Amsterdamse School is te herkennen aan het gebruik van veel baksteen en versieringen in de gevels. “Maar dat het om monumenten gaat, betekende wel een hele uitdaging”, aldus To.

De adviseurs van ons bureau moesten dus alle oplossingen aan de binnenzijde zoeken. Daarbij waren ook delen van de bestaande vloeren vanwege de monumentale status ‘off-limits’. “Het ging dan om het thermisch na-isoleren om zo het energieverlies te beperken. En ook om het akoestisch comfort”, legt To uit. “De oorspronkelijke geluidsisolatie tussen de woningen is namelijk slecht.”

BURENGELUID EN KOUDEBRUGGEN

Dat komt onder meer door het gebruik van houten vloeren. “De bewoners van de benedenhuizen hebben daardoor veel last van burengeluid, gebonk van de bovenburen”, aldus de adviseur.  “Daar moesten dus verbetermaatregelen worden aangebracht.”

Doordat de gevels niet mochten worden aangetast, moesten diverse constructies die van binnen naar buiten lopen blijven zitten. “Daardoor kreeg je koudebruggen”, aldus To, “en kwam de kou naar binnen. Dat moesten we dus oplossen.” Ook de houten balken die in de gevels blijven liggen, vereisten de nodige bouwfysische aandacht.

OPTELSOM

De adviseurs zagen zich bij de woningen dus gesteld voor een optelsom aan opgaven. Ze moesten de thermische isolatie aanpakken, de woningen energiezuiniger maken, de akoestische isolatie verhogen en de brandveiligheid verbeteren. De projecten worden per blok aangepakt en opgeleverd.  “’t Schip is inmiddels vrijwel gereed en daarna wordt Spaarndam 2 onder handen genomen”, aldus To. “Daar gaat de renovatie snel beginnen.”

DE DAGERAAD

Bij ’t Schip en Spaarndam 2 zijn we ook bij de uitvoeringsfase van de renovatie betrokken. In het geval van De Dageraad beperkte de opdracht zich tot de adviesfase. Bij dit project was Henk Versteeg als adviseur betrokken.

“De thermische isolatie en het energiegebruik moesten worden verbeterd”, zegt hij. “Maar zonder afbreuk te doen aan de monumentale status.” En dat was een interessante opgave, benadrukt Versteeg. “Een eventuele thermische isolatie van de gevel moet bijvoorbeeld aan de binnenzijde plaatsvinden. De gevel en de glaspartijen moesten immers zo veel mogelijk origineel blijven.”

MUSEUM

Versteeg en zijn collega’s van de groep Bouw van LBP|SIGHT hebben met plezier aan de projecten gewerkt.  “In 2016 zijn we met zijn allen bij ’t Schip wezen kijken”, vertelt hij. “De stijl van de Amsterdamse School, die nu ruim honderd jaar bestaat, is prachtig. Er is daar ook een museum over de geschiedenis van deze bouwstijl. ” Dat interessante museum Het Schip is een bezoek meer dan waard, aldus Henk Versteeg.