16 juni 2022

Witte-vlekkenregeling: tijdelijke tegemoetkoming in kosten LCA’s

Wil je een levenscyclusanalyse (LCA) laten maken van je product voor bijvoorbeeld warmtelevering, koudelevering, luchtbehandeling, laagspanningsinrichting, verlichting of elektriciteitsopwekking? Tot en met 18 juli 2022 komen producenten en leveranciers van installaties in aanmerking voor een tegemoetkoming in de kosten voor LCA’s.

Witte-vlekkenregeling

MEER WETEN?
Neem contact op met een van onze adviseurs.

BOUWWERKINSTALLATIES IN DE NATIONALE MILIEUDATABASE

Een MPG-berekening (MilieuPrestatie Gebouwen) maken van een bouwwerk? Dan gebruikt men de milieudata van alle producten die in het bouwwerk worden opgenomen. Deze data zijn afkomstig uit de Nationale Milieudatabase (NMD). Bouwwerkinstallaties zijn op dit moment alleen nog niet goed vertegenwoordigd in de NMD. Daardoor is men aangewezen op algemene data voor de berekening, wat het lastig maakt om aan de MPG-eis te voldoen als deze versneld aangescherpt wordt.

WITTE-VLEKKENREGELING: TIJDELIJKE TEGEMOETKOMING IN KOSTEN LCA’S

Daarom is de witte-vlekkenregeling bedacht. Om het aantal productkaarten van gebouwinstallaties in de NMD te vergroten, komen producenten van bouwwerkinstallaties in aanmerking voor een vergoeding. Om een productkaart voor de database te maken, is een levenscyclusanalyse (LCA) van het product nodig. In een LCA worden de milieueffecten over alle levensfasen van het product berekend. De witte-vlekkenregeling is een tegemoetkoming in de kosten voor het uitvoeren van een LCA.

VRAAG DE VERGOEDING AAN VÓÓR 18 JULI

  • Openstelling: vanaf 18 mei 2022 (16.00 uur) tot 18 juli (17.00 uur).
  • Doelgroep: producenten en leveranciers van installaties, samenwerkingsverbanden van fabrikanten/leveranciers of brancheorganisaties.
  • Scope: klimaatinstallaties voor o.a. warmtelevering (opwekking, distributie en/of afgifte), koudelevering (opwekking, distributie en/of afgifte), luchtbehandeling (opwekking, distributie), laagspanningsinrichting, verlichting (armaturen) en elektriciteitsopwekkingsystemen (panelen of inverters). Later in het jaar volgen overige installaties.
  • Budget: een vergoeding van €2.500,- per LCA (maximaal 5 LCA’s van 5 verschillende producten voor individuele fabrikanten. Maximaal 10 voor samenwerkingsverbanden of brancheorganisaties). Er is budget beschikbaar voor 100 aanvragen.

WIJ VERZORGEN JE LCA-BEREKENING GRAAG

Maak je gebruik van de vergoeding en ben je op zoek naar een LCA-berekening? Onze LCA-deskundigen ondersteunen je bij het in kaart brengen van de milieuprestaties en LCA van allerhande materialen en producten, waaronder installaties. Wij hebben ruime ervaring met het uitvoeren van LCA-berekeningen voor opname van producten in de NMD. We kijken wat je organisatie nodig heeft en gaan daarbij voor maatwerk en kwaliteit. Ook brengen we in kaart waar de grootste milieuwinst te behalen valt. Zo maak je de stap van inzicht naar echte verduurzaming.

Meer weten? Neem contact op met Susanne Visch of Jeannette Levels-Vermeer.

Vakgebieden (2)

Medewerkers (2)

Adviseur Jeannette Levels-Vermeer
Jeannette
Levels-Vermeer
Adviseur duurzaamheid, vennoot
Adviseur Susanne Visch
Susanne
Visch
Adviseur duurzaamheid