Witte-vlekkenregeling: tijdelijke tegemoetkoming in kosten LCA’s

16-06-2022

Wilt u een levenscyclusanalyse (LCA) laten maken van uw product voor bijvoorbeeld warmtelevering, koudelevering, luchtbehandeling, laagspanningsinrichting, verlichting of elektriciteitsopwekking? Tot en met 18 juli 2022 komen producenten en leveranciers van installaties in aanmerking voor een tegemoetkoming in de kosten voor LCA’s.

Lees verder

Witte-vlekkenregeling: tijdelijke tegemoetkoming in kosten LCA’s

Bouwwerkinstallaties in de Nationale Milieudatabase

Een MPG-berekening (MilieuPrestatie Gebouwen) maken van een bouwwerk? Dan gebruikt men de milieudata van alle producten die in het bouwwerk worden opgenomen. Deze data zijn afkomstig uit de Nationale Milieudatabase (NMD). Bouwwerkinstallaties zijn op dit moment alleen nog niet goed vertegenwoordigd in de NMD. Daardoor is men aangewezen op algemene data voor de berekening, wat het lastig maakt om aan de MPG-eis te voldoen als deze versneld aangescherpt wordt.

Witte-vlekkenregeling: tijdelijke tegemoetkoming in kosten LCA’s 

Daarom is de witte-vlekkenregeling bedacht. Om het aantal productkaarten van gebouwinstallaties in de NMD te vergroten, komen producenten van bouwwerkinstallaties in aanmerking voor een vergoeding. Om een productkaart voor de database te maken, is een levenscyclusanalyse (LCA) van het product nodig. In een LCA worden de milieueffecten over alle levensfasen van het product berekend. De witte-vlekkenregeling is een tegemoetkoming in de kosten voor het uitvoeren van een LCA.

Vraag de vergoeding aan vóór 18 juli

  • Openstelling: vanaf 18 mei 2022 (16.00 uur) tot 18 juli (17.00 uur).
  • Doelgroep: producenten en leveranciers van installaties, samenwerkingsverbanden van fabrikanten/leveranciers of brancheorganisaties.
  • Scope: klimaatinstallaties voor o.a. warmtelevering (opwekking, distributie en/of afgifte), koudelevering (opwekking, distributie en/of afgifte), luchtbehandeling (opwekking, distributie), laagspanningsinrichting, verlichting (armaturen) en elektriciteitsopwekkingsystemen (panelen of inverters). Later in het jaar volgen overige installaties.
  • Budget: een vergoeding van €2.500,- per LCA (maximaal 5 LCA’s van 5 verschillende producten voor individuele fabrikanten. Maximaal 10 voor samenwerkingsverbanden of brancheorganisaties). Er is budget beschikbaar voor 100 aanvragen.

Wij verzorgen uw LCA-berekening graag 

Maakt u gebruik van de vergoeding en bent u op zoek naar een LCA-berekening? Onze LCA-deskundigen ondersteunen u bij het in kaart brengen van de milieuprestaties en LCA van allerhande materialen en producten, waaronder installaties. Wij hebben ruime ervaring met het uitvoeren van LCA-berekeningen voor opname van producten in de NMD. We kijken wat uw organisatie nodig heeft en gaan daarbij voor maatwerk en kwaliteit. Ook brengen we in kaart waar de grootste milieuwinst te behalen valt. Zo maakt u de stap van inzicht naar echte verduurzaming.

Meer weten? Neem contact op met Susanne Visch (s.visch@lbpsight.nl of 06-13708515) of Jeannette Levels-Vermeer. (j.levels@lbpsight.nl of 06-33952904).

Advies nodig?

Heeft u advies nodig over één van onze expertises? Neem dan contact met ons op! We helpen u graag. 

Contact
Bezoekadres:
Kelvinbaan 40
3439 MT Nieuwegein
(Tweede verdieping)

Postadres:
Postbus 1475
3430 BL Nieuwegein

030-2311377
030-2341754
Stuur ons een e-mail