VBI GreenScore-certificaat voor toonaangevende bouwprojecten

06-05-2019

Tijdens het innovatie-event Building Holland 2019 werden de eerste GreenScore-certificaten van VBI op feestelijke wijze uitgereikt. De ontvangers van de certificaten zijn toonaangevende bouwprojecten op het gebied van duurzaamheid en circulariteit. Onze collega Sara Vellenga-Persoon is één van de stakeholders van dit duurzaamheidsinitiatief die de certificaten mocht overhandigen. 

Lees verder

VBI GreenScore-certificaat voor toonaangevende bouwprojecten

Andere manier van denken in de bouwsector

Bouwprojecten die hoog scoren op duurzaamheid op procesniveau en op opschaalbare circulariteit kregen een VBI GreenScore-certificaat uitgereikt. 

Volgens Sara Vellenga-Persoon draagt certificeren bij aan een andere manier van denken in de bouwsector. “Zo ontstaat een nieuwe business die ervoor zorgt dat de bouwsector anders gaat bouwen. De noodzaak is er en de markt vraagt erom” legt Sara uit.

Certificering op drie niveaus

Volgens de GreenScore-systematiek van VBI worden bouwprojecten beoordeeld op drie niveaus van circulariteit:

  • Het VBI GreenScore Certificaat voor Design for Recycling is specifiek bedoeld om hergebruik van grondstoffen te beoordelen op procesniveau.
  • Met de niveaus Design for Reassembly en Design for Flexibility wil VBI toekomstig hergebruik op gebouw- en elementniveau bij opdrachtgevers bevorderen.

De GreenScore-systematiek bevordert daarmee het halen van duurzaamheidsambities. Een flexibel gebouw is een duurzaam gebouw, omdat het zijn eigen levensduur verhoogt en daarmee de milieulast per jaar verlaagt.

Opschaalbaarheid van circulariteit

Met het GreenScore-certificaat wordt circulair bouwen opschaalbaar en industrieel. Branches in de bouw en de maakindustrie kunnen gebruikmaken van de GreenScore-systematiek. De kennis die hieruit voortkomt, wordt gedeeld met andere partijen in deze sectoren. 

Zo geven de bouw en de maakindustrie als geheel invulling aan de steeds strengere duurzaamheidseisen van opdrachtgevers en certificerende instanties.

Van brons naar zilver naar goud

Bouwprojecten kunnen een bronzen, zilveren of gouden certificaat krijgen. Sara Vellenga-Persoon: “Dit zegt iets over een ambitieniveau en een uitdaging.” Op het certificaat staat concreet waarom een bouwproject het certificaat heeft gekregen. “Dit triggert om na te denken hoe een project in het GreenScore-systeem past. En om net die stap extra te zetten om van brons zilver te maken. Of van zilver goud!”

Filmpje over de uitreiking

Bekijk ook het filmpje van VBI over de uitreiking van de GreenScore-certificaten.

 

Expertises

Duurzaamheid

Meer over Duurzaamheid

Milieu

Meer over Milieu