Uitbreiding van gespecialiseerde deponie op de Maasvlakte

08-09-2019

Mineralz, dochteronderneming van Renewi, heeft de uitbreiding van zijn gespecialiseerde deponie op de Maasvlakte rond. Met deze deponie kan Mineralz de komende twintig jaar (gevaarlijke) afvalstoffen bergen. Sinds de jaren ’90 zijn we huisadviseur voor het vergunningenwerk voor de deponie op de Maasvlakte.

Lees verder

Uitbreiding van gespecialiseerde deponie op de Maasvlakte

Aanleiding uitbreiding

De gespecialiseerde deponie is de enige klasse 1-stortplaats in Nederland. Hier mogen gevaarlijke afvalstoffen veilig worden gestort. De uitbreiding van de stortplaats is nodig omdat de gevaarlijke afvalstoffen in steeds grotere hoeveelheden worden aangevoerd. Er bestaan voor dit soort specifieke afvalstromen namelijk nog nauwelijks verwerkingsmethoden.

Rol binnen circulaire economie

De deponie heeft een belangrijke rol binnen een circulaire economie. Want recycle je beter? Dan blijft er minder, maar sterker vervuild afval over. Vooral voor gevaarlijke afvalstoffen met een hoge uitloogwaarde is de deponie op de Maasvlakte de erkende oplossing.

Doelstelling Landelijk afvalbeheerplan

Met deze deponie kan Nederland zelfvoorzienend blijven als het gaat om de verwijdering van gevaarlijke materialen aan het einde van hun levensduur. Zelfvoorziening is een hoofddoelstelling van het Landelijk Afvalbeheerplan 3 (LAP3). 

Activiteiten LBP|SIGHT

Al sinds de jaren ’90 werken we samen met Renewi aan de realisatie van diverse activiteiten op haar locatie op de Maasvlakte. Voor deze laatste uitbreiding hebben we:

  • de milieueffectrapportage (MER) opgesteld;
  • complexe vergunningen geregeld;
  • ondersteuning geboden bij de grondverwerving.

Flinke groei in capaciteit, wel efficiënt

De gespecialiseerde stortplaats bergt op dit moment 4,5 miljoen m3 gevaarlijk afval. Met de uitbreiding groeit de capaciteit van deze locatie met ongeveer 85%, terwijl het oppervlak met slechts 45% toeneemt.