Transformatie rijksmonument Muntplein: van kantoren naar luxe appartementen

06-11-2018

In Amsterdam zijn in een rijksmonument aan het Muntplein zestien appartementen opgeleverd. Dat gebeurde na een grondige transformatie van het voormalige kantoorpand. Wij adviseerden op het gebied van bouwfysica, akoestiek en brandveiligheid.

Lees verder

Transformatie rijksmonument Muntplein: van kantoren naar luxe appartementen

Ontwerp door Berlage

Het beeldbepalende gebouw uit 1895 aan het Muntplein werd ontworpen door de architect H.P. Berlage. Het was het kantoorgebouw van de ‘Nederlanden van 1845’, een voorganger van Nationale Nederlanden. 

Het pand bevat drie winkels op de begane grond en vier verdiepingen. Daar waren vroeger kantoren gevestigd, maar de verdiepingen stonden al enige tijd leeg.

Uitdagend project

“Eigenaar DELA Vastgoed wilde dit pand, op zo’n markante locatie, herontwikkelen tot huurappartementen”, vertelt Henk Versteeg. Hij is adviseur op het gebied van bouwfysica, bouwakoestiek en brandveiligheid. “Objectum, dat onder meer het projectmanagement deed, heeft ons benaderd om bij de transformatie te adviseren.” 

Op cruciale punten voldoen aan nieuwbouweisen

De transformatie werd voor onze adviseurs een uitdagende klus. “Wij hebben ons erop gericht om het gebouw op cruciale punten te laten voldoen aan nieuwbouweisen. Het ging immers om het realiseren van luxe appartementen in een voormalig, monumentaal kantoorgebouw”, zegt Versteeg.

Brandveiligheid en geluidsisolatie

De restaurateurs hadden veel werk aan onder meer het in ere herstellen van de trappenhuizen. Daarnaast moesten in het hele gebouw de oorspronkelijke stijl en kleuren worden teruggebracht. “Maar als LBP|SIGHT hadden we vooral werk aan de brandveiligheid en geluidisolatie”, legt Henk uit. “Er zitten houten vloeren in, dus is er al gauw sprake van contactgeluid.”

Combineren van maatregelen

De maatregelen op het gebied van brandveiligheid en geluidisolatie waren ook dit keer goed te combineren. “We hebben geluidsisolerende en brandwerende plafonds aangebracht”, zegt Versteeg. “En verder droge, verende vloeren voor een betere contactgeluidisolatie.”

Gasloos en energiezuinig

Voor wat betreft de bouwfysica is besloten om de bestaande metselwerkgevel ongewijzigd te laten. “Meer dan vijftig procent van de gevel bestaat immers uit glas”, aldus Henk. “De bestaande beglazing is het voornaamste warmtelek dat we aangepakt hebben door thermisch isolerend monumentenglas toe te passen’’. 

Het getransformeerde gebouw is gasloos en zeer energiezuinig. “Voor de warmtelevering heeft elk appartementen zijn eigen lucht-waterwarmtepomp”, licht Versteeg toe. “En alle woningen zijn voorzien van een individuele mechanische ventilatie met warmteterugwinning.”

Niet zomaar appartementen

Henk kijkt met plezier terug op het realiseren van het bijzondere project. “Je praat over niet zomaar appartementen”, zegt hij. “Er werden hoge eisen gesteld, zeker ook aan het comfort. En de plek is prachtig. Kalverstraat en Rokin komen daar bij elkaar en de bewoners hebben uitzicht op de Munt en de Munttoren.”

De drie winkels op de begane grond zijn gehandhaafd. De appartementen zijn eind oktober opgeleverd en inmiddels zijn de bewoners erin getrokken.

Expertises

​​Bouwakoestiek

Meer over ​​Bouwakoestiek

Bouwfysica

Meer over Bouwfysica

Brandveiligheid

Meer over Brandveiligheid