Tijdelijke rechtbank met duurzaam karakter in Amsterdam geopend

18-11-2016

In Amsterdam is de nieuwbouw van de tijdelijke rechtbank aan de Parnassusweg geopend. Dat gebeurde door oud-minister van VROM Jacqueline Cramer, tegenwoordig onder meer ambassadeur circulaire economie in de Metropool Regio Amsterdam. We waren als adviseur op het gebied van bouwfysica, akoestiek, brandveiligheid en duurzaamheid intensief bij het project betrokken.


Lees verder

Tijdelijke rechtbank met duurzaam karakter in Amsterdam geopend
Tijdelijke rechtbank met duurzaam karakter in Amsterdam geopend
Tijdelijke rechtbank met duurzaam karakter in Amsterdam geopend

Tijdelijk

In de tijdelijke nieuwbouw van zo’n 5.400 m2 vindt de komende jaren een groot deel van de rechtspraak doorgang, terwijl elders op het terrein aan de Parnassusweg nieuwe permanente herhuisvesting wordt ontwikkeld. Als die gereed is, wordt de tijdelijke rechtbank weer verwijderd. 

“Maar vanwege het bijzondere karakter van een rechtbank met daarbij behorende functies werden aan het tijdelijke gebouw hoge eisen gesteld”, zegt ir. Luc Schaap van LBP|SIGHT. “Dan moet je denken aan bijvoorbeeld de representativiteit, maar ook aan zaken als de outillage, de complete logistiek, de akoestiek, het comfort en natuurlijk de veiligheid”. 

Duurzaamheid  

Het Rijksvastgoedbedrijf, dat de opdracht gunde aan het consortium DPCP (Du Prie bouw & ontwikkeling en Cepezedprojects), stelde eveneens hoge eisen aan de duurzaamheid van het project. Met name het voorkomen van afval en het maximaliseren van de restwaarde van het gebouw, dat na ongeveer vijf jaar weer wordt weggehaald, waren daarbij belangrijke selectiecriteria. Onder meer in het hoogwaardig realiseren van de duurzaamheid speelde LBP|SIGHT een prominente rol. 

Heel consequent zochten we naar mogelijkheden van reductie van materiaalgebruik, hergebruik en recycling en het gebruik van zo veel mogelijk donormaterialen.

‘Goed gelukt’ 

Naast advies en begeleiding in de bouwfysica, akoestiek en brandveiligheid konden we dus ook een substantiële bijdrage leveren op het gebied van duurzaamheid. “Achteraf kunnen we zeggen, dat het in samenwerking met het consortium goed is gelukt een duurzaam gebouw neer te zetten”, zegt Schaap. 

“De kanaalplaatvloeren zijn voorzien van een speciale koppeling waardoor ze aan het staalskelet konden worden vast gebout. Daardoor is een volledig demontabel gebouw ontstaan, dat straks elders weer een nieuwe functie kan krijgen. Daarnaast hebben we maximaal ingezet op het hergebruik van bouwdelen. Zo zijn bijvoorbeeld alle celdeuren afkomstig uit een oude gevangenis. Eigenlijk is het zo’n mooi gebouw geworden, dat het bijna jammer is dat het over vijf of zes jaar weer wordt weggehaald.”