St. Bonifatiuscollege op bezoek tijdens Girlsday 2018

11-04-2018

Voor de vierde keer deed LBP|SIGHT mee aan Girlsday. Tijdens de editie van 2018 kwam een groep enthousiaste meiden van het St. Bonifatiuscollege uit Utrecht op bezoek. Ze gingen aan de slag met de thema’s duurzaamheid, brandveiligheid en ruimtelijke ordening.

Lees verder

St. Bonifatiuscollege op bezoek tijdens Girlsday 2018
St. Bonifatiuscollege op bezoek tijdens Girlsday 2018
St. Bonifatiuscollege op bezoek tijdens Girlsday 2018
St. Bonifatiuscollege op bezoek tijdens Girlsday 2018

Directielid Janneke van der Weerd trapte Girlsday af met een korte presentatie over LBP|SIGHT en haar lievelingsproject: de realisatie van een passief huis in Houten. Na een voorstelrondje van alle aanwezigen gingen de meiden aan de slag met drie workshoprondes.

Hoe duurzaam is jullie school?

Adviseur Els van der Steen vertelde de groep meer over duurzaamheid. Ze legde uit wat BREEAM is: een beoordelingsmethode om de duurzaamheidsprestatie van gebouwen en gebieden te meten. De leerlingen gingen met opdrachten aan de slag om te bepalen hoe duurzaam hun school is. Hoe gaat de school om met afval? Hoe energiebewust is de school? Hoe groen is de school? En hoe staat het met de veiligheid?

Een bijzondere opgave, omdat het gebouw waar het St. Bonifatiuscollege nu nog is gehuisvest, gesloopt gaat worden. De dames waren unaniem over de duurzaamheid van de school: ‘het Boni’ kan écht niet meer. In een duurzamer schoolgebouw moeten kranen komen die automatisch aan en uit gaan. Er moeten meer sprinklerinstallaties en brandveiligheidsmaatregelen zijn. Ook moet er meer groen komen, en prullenbakken voor het scheiden van afval.

Snel handelen bij brand

Reem Shakerchi vertelde de meiden meer over haar werk op het gebied van brandveiligheid. Na wat theoretische uitleg mochten de groepjes op zoek naar blusmiddelen en brandwerende voorzieningen in ons gebouw. Ook zochten ze de dichtstbijzijnde vluchtroute naar buiten, als er brand zou uitbreken.

Het was leuk om te zien hoe de verschillende groepjes hiermee omgingen. Het ene groepje heel daadkrachtig, die stonden binnen no time buiten. Anderen hadden wat meer aanmoediging nodig om snel te handelen. “Het begint al te roken, er is niet zoveel tijd meer...”

Je eigen stad ontwerpen

Voor Constans van Munster was het extra bijzonder om mee te werken aan deze editie van Girlsday. Ze ging zelf vroeger namelijk naar het St. Bonifatiuscollege. Toen wilde ze nog helikopterpilote worden.

Constans is adviseur op het gebied van milieu en ruimtelijke ordening. Na een korte presentatie gingen de meiden aan de slag met het ontwerpen van een eigen stad. Daarbij was er speciale aandacht voor duurzame gebiedsontwikkeling. Hoe blijft een plek, nu én in de toekomst, prettig om te wonen?

Het was leuk om te zien hoe de aanpak van de verschillende groepjes ook hier weer heel verschillend was. De ene groep ging vol gas aan de slag met stiften op papier. Gaandeweg ontstond hun ideale stad. Een ander groepje maakte eerst een overzicht op post-it’s van alle functies die in de stad moesten komen, en gaven daarna in goed overleg alles een logische plaats.

Leuke kennismaking

We kijken terug op een geslaagde editie van Girlsday. “We blijven het belangrijk vinden om mee te doen aan dit soort initiatieven”,  zegt Janneke van der Weerd. “Bij LBP|SIGHT werken al best veel vrouwelijke adviseurs, maar ik hoop dat dat ooit 50% wordt. Technische beroepen kunnen ook voor vrouwen heel interessant zijn. Het is leuk om jonge meiden daar kennis mee te laten maken tijdens een dag als Girlsday.”

LBP|SIGHT en MVO

Bij LBP|SIGHT vinden we het belangrijk om onze kennis te delen, in het bijzonder met de jonge generatie. Daarom nemen we deel aan landelijke evenementen zoals Girlsday en organiseren we zelf lessen voor het (basis)onderwijs. Ook deden we mee aan vrijwilligersactie NLDOET en gaven we workshops aan jonge vluchtelingen. Onze mvo-werkgroep denkt na over geschikte initiatieven waarbij we onze kennis kunnen overdragen.

Girlsday 2018

Tijdens de 8e editie van Girlsday op donderdag 12 april 2018 bezochten ruim 11.000 meiden technische bedrijven. De dag is bedoeld om meiden tussen de 10 en 15 jaar kennis te laten maken met technische beroepen. Girlsday is een initiatief van VHTO.