Renovatie en nieuwbouw Lumion in Amsterdam van start

16-02-2018

Vandaag start officieel de renovatie en nieuwbouw van Lumion in Amsterdam. Lumion, voorheen Caland 2, is een middelbare school (mavo, havo en vwo) in stadsdeel Nieuw-west. We zijn sinds de zomer van 2015 als adviseur bij dit project betrokken.

Lees verder

Renovatie en nieuwbouw Lumion in Amsterdam van start
Renovatie en nieuwbouw Lumion in Amsterdam van start
Renovatie en nieuwbouw Lumion in Amsterdam van start
Renovatie en nieuwbouw Lumion in Amsterdam van start

Ingrid van de Cruijs ondersteunt de aannemer en opdrachtgever (gemeente Amsterdam) nu tijdens de bouw. Ze is medior adviseur op het gebied van bouwakoestiek en bouwfysica. “Naast die specialismen adviseren we ook in de brandveiligheid”, zegt ze. “En we hebben ook nog andere onderzoeken uitgevoerd voor de planologische procedure.”

Uitdaging monumentaal gebouw

Het uitdagende in dit project is vooral dat het bestaat uit vier afzonderlijke gebouwen, legt Ingrid uit. Eén daarvan is een monumentaal gebouw. “Dit heeft veel uitkragingen en constructies die in het zicht moeten blijven. Daardoor was het een uitdaging de thermische isolatie aan de gestelde eisen te laten voldoen.”

Het monumentale gebouw krijgt een grote nieuwbouwuitbreiding. Die wordt door een transparante centrale hal met het monument verbonden. Verder komt er nog een afzonderlijke sporthal en een deel van de bestaande hallen wordt gerenoveerd.

Gebruik wordt heel anders

“In het gerenoveerde deel komen de kantoren voor de directie en een kleine gymzaal”, aldus Van de Cruijs. “Het renoveren van die hallen is nogal complex. Het zijn hoge, open ruimten met booggewelven van beton. Er moeten kleine kantoren en vergaderruimten komen met veel binnenwanden. En ook met een goed akoestisch en thermisch comfort. Het gebruik van dit deel wordt dus heel anders.” Overigens blijft de karakteristieke constructie met betonnen koepels in het dak zichtbaar.

Vragen beantwoorden

Naar verwachting is het gebouw van Lumion in augustus 2019 gereed. Ingrid van de Cruijs blijft als adviseur tijdens het bouwproces nauw bij het project betrokken. “Op dit moment is de aannemer bezig met voorbereiden van de bouw”, vertelt ze.

“In de praktijk kunnen de werktekeningen bijvoorbeeld wat afwijken van wat de architect heeft getekend. Dat kan hij hebben gedaan op basis van oude archieftekeningen. Dan krijgen wij vragen over bijvoorbeeld de thermische schil, of interne geluidsisolatie”, aldus de adviseur. “We zijn dan in opdracht van de gemeente Amsterdam beschikbaar om die vragen afdoende te beantwoorden.”   

Nieuwsgierig naar de nieuwbouw van Lumion? Bekijk dan dit filmpje:

Impressies: Atelier Pro