Regionale Scholengemeenschap Broklede op bezoek tijdens Girls' Day 2022

07-04-2022

Op donderdag 7 april ontving LBP|SIGHT voor de zevende keer een groep meiden tijdens Girls’ Day, een initiatief van VHTO Expertisecentrum genderdiversiteit in bèta, techniek en IT. 32 leerlingen van Regionale Scholengemeenschap Broklede uit Breukelen bezochten ons kantoor om meer te leren over werken in bèta en techniek.

Lees verder

Regionale Scholengemeenschap Broklede op bezoek tijdens Girls' Day 2022

Na een landelijke kick-off, gepresenteerd door Eva Cleven, en een introductie door directielid Janneke van der Weerd gingen de meiden aan de slag met drie workshops.  

Workshop akoestiek: de wereld van hertz en decibel  

Collega's Pien Schravesande en Ingrid van de Cruijs namen de leerlingen mee in ons werk op het gebied van akoestiek. Na een korte kennismaking en uitleg (wat is geluid nou eigenlijk?) pakten de meiden de geluidmeters erbij om zelf kennis te maken met de wereld van hertz en decibel. Zo ontdekten ze onder andere het verschil tussen geluidoverdracht tussen glas of een houten deur.  

Workshop bouwfysica: aan de slag met een thermografische camera  

“Wat een moeilijk woord!” Dat was de eerste reactie van de meiden op de workshop bouwfysica. Maar al snel wisten ze alles over de rol van daglicht, ventilatie en thermisch comfort in gebouwen. Collega’s Maaike Bron en Elli Theodoridou zetten hen ook aan het werk. Met een thermocam voerden ze allerlei proefjes uit. Wat zie je bijvoorbeeld qua lichaamswarmte als je een jas aan- of uittrekt?  

Workshop duurzaamheid en milieu: verduurzaam je eigen school 

Onder leiding van collega’s Marleen Bekooij en Priska van Binsbergen maakten de leerlingen kennis met onze tien bouwstenen voor duurzame gebiedsontwikkeling. Daarna was het tijd om de handen uit de mouwen te steken. Op grote posters met een luchtfoto van hun eigen school, maakten de meiden plannen voor verduurzaming van hun gebouw. Windmolens naast de school? Een wadi om regenwater op te vangen? Of een slachthuis voor lokaal geproduceerd vlees in de kantine? De meest wilde ideeën kwamen voorbij. En de posters? Die gingen mee terug naar Breukelen, wie weet welke plannen er de komende tijd worden uitgevoerd! 

Leuke kennismaking 

We kijken terug op een geslaagde editie van Girls' Day. “Het blijft belangrijk om mee te doen aan dit soort initiatieven”, zegt Janneke van der Weerd. “Op dit moment is ruim dertig procent van onze adviseurs vrouw, maar ik hoop dat dat ooit vijftig procent wordt. Technische beroepen kunnen ook voor vrouwen heel interessant zijn. Het is leuk om jonge meiden daar kennis mee te laten maken tijdens een dag als Girls’ Day.” 

Meer zien van Girls’ Day? RTV Utrecht bezocht LBP|SIGHT tijdens Girls’ Day en maakte er een mooie reportage van. Bekijk de video hier.  

Over Girls’ Day 

Tijdens Girls’ Day openen bèta-, technische, IT-bedrijven door heel Nederland hun deuren voor meisjes van tien tot vijftien jaar. De meisjes kunnen deelnemen aan interessante activiteiten, maken kennis met vrouwelijke medewerkers en leren meer over bèta/technische werkzaamheden. Girls’ Day wordt georganiseerd door VHTO Expertisecentrum genderdiversiteit in bèta, techniek en IT.