Opening flexibel parkeergebouw bij RAI Amsterdam

23-10-2016

Op 6 oktober 2016 was de bijzondere opening van het nieuwe parkeergebouw bij de Amsterdamse RAI. Luid toeterend openden medewerkers, bouwers, relaties en andere betrokkenen al rijdend het gebouw. Wij waren bij dit project betrokken op het gebied van bouwakoestiek, bouwfysica, en brandveiligheid.

Lees verder

Opening flexibel parkeergebouw bij RAI Amsterdam

FLEXIBEL VOOR DE TOEKOMST

Onze adviseur Siuhang Chan werkte intensief aan dit project. “Nu is er grote behoefte aan uitbreiding van het aantal parkeerplaatsen”, zegt hij, “maar we weten natuurlijk niet precies wat de toekomst vraagt. Misschien hebben we over tien of twintig jaar helemaal niet meer zo veel parkeervoorzieningen nodig. Op die mogelijke verandering is het gebouw nu al berekend.” 

SAMENWERKING RES & SMIT

We waren bij het project verantwoordelijk voor de totaaladvisering (waaronder de bouwfysica, brandveiligheid en akoestiek). We werkten nauw samen met bouwmanagementbureau RES & Smit. Dit bureau vertegenwoordigde de RAI in het ontwerp- en bouwproces en was onze feitelijke opdrachtgever. Met RES & Smit hebben we vaker samengewerkt, ook in projecten op of bij de Zuidas. 

ONTWIKKELINGEN ROND DE ZUIDAS 

“We zijn de laatste jaren erg actief in het gebied rond de Zuidas”, zegt Chan. “Bij The Edge van Deloitte, het duurzaamste kantoorgebouw ter wereld, en het Amtrium, het superenergiezuinige congrescentrum van de RAI, was LBP|SIGHT ook nauw betrokken.” 

BIJZONDERE BLAUWE LEDVERLICHTING

Chan kijkt niet alleen met professionele voldoening, maar ook met trots terug op het realiseren van het nieuwe parkeergebouw van de RAI. “Laatst reed ik ’s avonds over de A10 langs het RAI-complex. Toen zag ik hoe de blauwe ledverlichting van het complex ook een prachtig effect heeft op het nieuwe spiraalgebouw. Mooi, hoe die gebouwen daardoor optisch samen één geheel vormen en zo’n fraaie uitstraling hebben.” 

PARKEERCAPACITEIT EN INVULLING 

Met het nieuwe parkeergebouw (1.000 parkeerplaatsen) krijgt de RAI een totale parkeercapaciteit van 4.000 plaatsen. Daarmee kan de RAI grote internationale meerdaagse events op eigen terrein organiseren. Als er geen evenementen plaatsvinden, is het gebouw P+R-terrein voor de Gemeente Amsterdam. Daarnaast kunnen ‘bewoners’ en relaties die werkzaam zijn op de Zuidas er parkeren. 

Lees meer over dit project: Duurzaam en toekomstbestendig parkeergebouw RAI Amsterdam