The Olympic Amsterdam: bijzondere uitdaging voor LBP|SIGHT

21-04-2016

‘Een bijzonder project op een unieke locatie’. Zo noemt adviseur ir. Siuhang Chan de transformatie van de voormalige Citroëngebouwen (uit 1931 en 1962) in Amsterdam tot multifunctionele accommodaties. Bij dit project adviseert Chan namens LBP|SIGHT op het gebied van brandveiligheid, akoestiek, bouwfysica en duurzaamheid.

Lees verder

The Olympic Amsterdam: bijzondere uitdaging voor LBP|SIGHT

Beeldbepalende gebouwen

Het strippen van de karakteristieke gebouwen naast het Olympisch Stadion is al begonnen, waarna de panden worden herontwikkeld tot The Olympic 1931 en The Olympic 1962. In de gebouwen komen kantoor- en bedrijfsruimten, horeca, retail en cultuur. 

“Het zijn bijzondere gebouwen, die al vele jaren lang het beeld bepalen van de route tussen de Zuidas en het centrum van de stad”, zegt Chan. “Ze vormen samen met het Olympisch Stadion en het plein ertussen een dynamisch geheel, waar veel gebeurt, ook bijvoorbeeld op Koningsdag. We hebben er vaak werkoverleg en dan voel je gewoon de Amsterdamse bedrijvigheid.” 

Uitdaging 

Maar de gebouwen zijn wel verouderd en beantwoorden niet meer aan de eisen van deze tijd. “De uitdaging zit ‘m erin ze op te leveren op Zuidas-niveau”, aldus de adviseur van LBP|SIGHT. “Dus met het hedendaags comfort, maar ook beantwoordend aan de eisen van deze tijd voor wat betreft brandveiligheid, akoestiek, bouwfysica en duurzaamheid. Vandaar dat wij bij het project zijn betrokken.” 

Een beperking daarbij is dat het gebouw uit 1962 een monument is, waarvan je bijvoorbeeld niet zomaar de gevel kunt aanpassen. “De stalen kozijnen moeten erin blijven en dat betekent voor ons een bouwfysische uitdaging”, laat Chan weten.

Maatwerk 

Het monument (The Olympic 1962) krijgt ook twee nieuwe vluchttrappen, die passen bij het bijzondere karakter van het gebouw en bij de allure en het niveau van afwerking die voor het hele complex gelden. De gevels van beide gebouwen worden optimaal geïsoleerd en er komen vanwege de brandveiligheid Sprinklerinstallaties. 

Dat The Olympic 1962 de status van monument heeft, betekent voor Siuhang Chan ook beperkte bewegingsvrijheid voor wat betreft de akoestiek. “We moeten uitgaan van de bestaande bouw en indeling, een aaneenschakeling van diverse bouwdelen”, legt hij uit. “We gaan er het maximale uithalen en het gaat echt maatwerk worden, onder meer bij het aanpassen van de vloeren.”

Duurzaamheid 

Ook bij dit complex besteedt LBP|SIGHT veel aandacht aan duurzaamheid. “Daarbij letten we natuurlijk op de materiaalkeuze en isolerende maatregelen, maar ook de installatietechniek speelt een belangrijke rol”, aldus Chan. 

“Het streven naar duurzaamheid uit zich in tal van aspecten. Zo wordt een groot deel van de bestaande materialen hergebruikt en krijgen beide gebouwen duurzame verlichting en toiletten die zuinig spoelen. Maar dat zijn slechts een paar voorbeelden. Wij zorgen er vanuit LBP|SIGHT voor dat beide gebouwen straks ook qua duurzaamheid helemaal klaar zijn voor de toekomst.”  

Onderstaand filmpje geeft een mooi beeld van de oude gebouwen en het gebied.