Numerieke simulatie van uitslaande vlammen bij ventilatiebeheerste branden

ir. R. (Reem) Shakerchi – Ritmeijer, LBP|SIGHT | ir. R.A.P. (Ruud) van Herpen FIFireE, fellow Fire Safety Engineering TU Eindhoven | ir. I.M.M.M.C. (Ingrid) Naus, Brain of buildings, Eersel

Verticale brandoverslag in hoogbouw kreeg de afgelopen tijd veel aandacht in de media. De afstudeerscriptie van onze adviseur Reem Shakerchi-Ritmeijer gaat over uitslaande branden, en is nu gepubliceerd in het vakblad Bouwfysica van de Nederlands Vlaamse Bouwfysica Vereniging (NVBV).

Lees verder

Numerieke simulatie van uitslaande vlammen bij ventilatiebeheerste branden

Verticale brandoverslag

Verticale brandoverslag in hoogbouw heeft de afgelopen tijd veel aandacht gekregen in de media. Met name vlammen die zich vanuit een ondergelegen naar een bovengelegen brandcompartiment via de gevelopeningen verder kunnen uitbreiden door inmenging van zuurstof. Doordat uitslaande vlammen via de gevelopeningen één van de snelste wegen voor branduitbreiding is, worden gebouwgebruikers hierdoor verrast. 

Gedrag uitslaande vlammen voorspellen

Om slachtoffers ten gevolge van brandoverslag te kunnen voorkomen is onderzoek nodig om het gedrag van uitslaande vlammen te kunnen voorspellen. De vraag is of dit mogelijk is met CFD modellen (Computational Fluid Dynamics). Daartoe zijn in dit onderzoek uitslaande vlammen met behulp van het CFD-pakket FDS (Fire Dynamics Simulator) gemodelleerd en gevalideerd met experimenten uit de literatuur. 

Daarnaast is de invloed van verschillende gebouw- en brandparameters op het gedrag van een uitslaande vlam onderzocht.

Lees het volledige artikel hieronder.

Expertises

Brandveiligheid

Meer over Brandveiligheid