Noorderparkbad wint Amsterdamse Architectuurprijs 2016

30-05-2016

Het afgelopen jaar geopende Noorderparkbad in Amsterdam-Noord, ‘het meest duurzame zwembad van Nederland’, is winnaar geworden van de Amsterdamse Architectuurprijs 2016. LBP|SIGHT was nauw bij het project betrokken als adviseur op het gebied van bouwfysica, duurzaamheid en brandveiligheid.

Lees verder

Noorderparkbad wint Amsterdamse Architectuurprijs 2016

Lat lag hoog

“Bij dit nieuwe zwembad lag de lat hoog”, zegt ir. Luc Schaap van LBP|SIGHT, “vooral voor wat betreft de duurzaamheid en de energievoorziening. De doelstelling was om het energie- en waterverbruik met 80 procent te verlagen. Het gebouw van ruim 6.000 vierkante meter moest dan ook het zuinigste bad van Nederland worden.” 

Kenmerkend voor zwembaden zijn het gewenste binnenklimaat en de omvang van de binnenruimten. “Dat binnenklimaat kun je vanwege de hoge temperaturen en luchtvochtigheid een bouwfysische uitdaging noemen”, aldus Schaap, “ de grote binnenruimten vormen uitdagingen op het gebied van akoestiek en brandveiligheid.” 

Zonnewarmte 

De adviseurs van LBP|SIGHT gingen deze uitdagingen op basis van hun ervaring en expertise met succes aan, waarbij ze zich inzetten voor een zo effectief mogelijk ontwerp. Bij een zwembad gaat het daarbij onder meer om het goed ordenen van de ruimten. 

Zo zijn de zwemzalen met de gevels op het zuiden georiënteerd, zodat zo veel mogelijk zonnewarmte kan worden ingevangen. Rondom de zwemzalen zijn de overige ruimten geordend, waarbij een logische en energiebesparende overgang is aangebracht van nat via vochtig naar droog en van warm naar koel.

Optimale mix 

Toch zijn, ook bij dergelijke slimme maatregelen, in een zwembad de nodige installaties vereist. “Daarbij is gekozen voor een optimale mix van nieuwe duurzame technologie en bewezen techniek als warmtepompen, zonnecollectoren, zonnepanelen en LED-verlichting”, legt Schaap uit. 

Hij en zijn collega’s van LBP|SIGHT speelden een belangrijke rol in de integratie tussen installatieontwerp en gebouw. “Zo hebben we door specifiek onderzoek en via simulaties kunnen aantonen, dat een eenvoudiger uitvoering van de comfortinstallaties mogelijk was. Dat heeft zowel esthetisch als kostentechnisch veel voordeel opgeleverd”, aldus Luc Schaap. “Alles bij elkaar heeft dit een prachtig en energiezuinig gebouw opgeleverd.”

‘Hoge eisen waargemaakt’

De vak- en de publieksjury voor de Amsterdamse Architectuurprijs waren het helemaal met Schaap eens. Uit het rapport van de vakjury, die spreekt van ‘het meest duurzame zwembad van Nederland’: ‘Binnen vallen de transparantie, het materiaalgebruik en de prettige atmosfeer op. Het daglicht valt zelfs de kleedkamers binnen en verbindt binnen en buiten met elkaar. Door verlaagde plafonds en een houten constructie is ook de akoestiek aangenaam.’ 

De publieksjury voegt daar aan toe: ‘Een verrassend gebouw, helemaal opgenomen in het parklandschap eromheen. Een ingenieus regengordijn van gebreid staal zorgt ervoor dat hemelwater kan worden gerecycled in het bad. Veel zonnepanelen maken het gebouw tot het duurzaamste van Nederland en dat wil wat zeggen voor een altijd warm zwembad.’ 

Luc Schaap is tevreden met deze kwalificaties. “Het is mooi om te merken dat zowel de vakjury als de publieksjury zoveel waardering heeft voor de geleverde prestatie.”

Expertises

Bouwfysica

Meer over Bouwfysica

Brandveiligheid

Meer over Brandveiligheid

Duurzaamheid

Meer over Duurzaamheid