Een nieuw avontuur in de techniek!

24-05-2018

Half mei is onze adviseur Peter de Vries weer begonnen met het geven van technieklessen op basisscholen. Tot eind juni verzorgt hij drie dagen per week lessen aan kinderen uit groep 7. Dit jaar doen 22 scholen mee met in totaal dertig klassen van leerlingen tussen 10 en 12 jaar.

Lees verder

Een nieuw avontuur in de techniek!

IMAGOPROBLEEM

De Vries bezoekt scholen uit Capelle, Krimpen aan den IJssel en Krimpenerwaard. Met ‘Op avontuur in de techniek’ probeert hij de kinderen te interesseren voor een technisch vak. “Afgelopen jaren merkte ik al dat de kinderen eigenlijk best zijn geïnteresseerd”, zegt De Vries. “Punt is alleen, dat de techniek nog steeds met een imagoprobleem kampt. En dat is onterecht. Het is tegenwoordig een schone bedrijfstak, met veel toekomst.”

SPECIAAL BASISONDERWIJS

Peter geeft zijn technieklessen nu voor het derde achtereenvolgende jaar. Nieuw dit jaar is dat ook scholen uit het speciaal basisonderwijs meedoen. “Dit laat zien dat de lessen eigenlijk voor alle doelgroepen geschikt zijn. Door de praktische insteek dus ook voor het speciaal onderwijs.”

BAKKER, DRUKKER, GARAGEHOUDER

Ook dit jaar ligt het accent op lessen over geluid. “Maar we trekken het nu wat breder”, aldus De Vries. “Na mijn inleiding geef ik vertegenwoordigers van bedrijven het woord. Die komen uit de driehoek Van Brienenoordbrug-Schoonhoven-Gouda. Ze vertellen over hun bedrijf en over de productieprocessen.” De variëteit van bedrijven die meedoen, is groot, licht onze adviseur toe. “Een bakker vertelt iets, maar ook een drukker, een garagehouder en iemand van een scheepswerf.”

BESCHERMEN VAN HANDEN, OREN EN OGEN

Peter sluit zijn les af met het onderwerp persoonlijke veiligheid. “Dat je niet met je vinger in de zaagmachine moet komen, is duidelijk”, zegt hij. “Maar ik probeer ook iets te vertellen waaraan de kinderen in hun dagelijks leven wat hebben.”

Bijvoorbeeld bij het thuis klussen. “Ik leg ze uit dat ze een haarnetje moeten dragen om niet met hun haar in een boormachine te komen. En dat het vaak ook verstandig is een beschermende (vuurwerk-) bril op te zetten en om ringen en kettingen af te doen.” Het gaat in Peter’s lessen namelijk om het beschermen van handen, oren én ogen.

OPEN DAG

De serie lessen eindigt op zaterdag 30 juni met een open dag. Bedrijven (waaronder LBP|SIGHT) presenteren zich dan op een centrale markt. Bovendien kunnen  kinderen die dag ook een groot aantal maakbedrijven van binnen bekijken.

VACATUREWAND

“Op verzoek van de bedrijven hebben we dit jaar iets aan de open dag toegevoegd”, zegt De Vries. “Vorig jaar merkten we dat ouders vaak meekomen naar de bedrijfsbezoeken. Ze informeerden zelf veelvuldig naar sollicitatiemogelijkheden. Fijn natuurlijk dat er zoveel interesse is in werken in de techniek. Maar die bezoeken waren  vooral voor de kinderen bestemd.”

Daarom komt er dit jaar op de open dag een vacaturewand met uiteenlopende informatie. “Dat organiseren we samen met het Service Punt Techniek”, legt Peter uit. “Het SPT probeert met brancheorganisaties uit bouw en metaal werk in de techniek te stimuleren.”

Iemand met belangstelling voor een baan in de techniek ziet in één oogopslag de vacatures in de regio. “Maar hij of zij krijgt ook direct alle informatie over eventueel om- en bijscholen”, aldus De Vries. De bedrijven krijgen na afloop van de organisatie de namen van geïnteresseerden.  “En daarna is het natuurlijk aan hen om samen verder te praten.”

STEEDS VOLWASSENER

Peter de Vries is tevreden over de groei en verdere ontwikkeling van zijn project. “We voorzien in een behoefte, de belangstelling neemt toe en het programma wordt steeds volwassener”, concludeert hij.

LBP|SIGHT EN MVO 

Bij LBP|SIGHT vinden we het belangrijk om onze kennis te delen, in het bijzonder met de jonge generatie. Daarom nemen we deel aan landelijke evenementen zoals Girlsday en organiseren we workshops voor jonge vluchtelingen. Onze mvo-werkgroep denkt na over geschikte initiatieven waarbij we onze kennis kunnen overdragen.

In de media

Expertises

Geluid en trillingen

Meer over Geluid en trillingen