MooiSticht bezoekt Nieuwegein en LBP|SIGHT

29-09-2019

Afgelopen woensdag 25 september was de stichting MooiSticht te gast op ons kantoor voor hun jaarlijkse relatiedag. Onze zaal was goed gevuld met ruim 80 gasten van verschillende gemeenten, de provincie en de leden van de commissies uit de regio. Ieder jaar bezoekt MooiSticht een lokale gemeente; deze keer gemeente Nieuwegein. Speciaal om het gebied Rijnhuizen te bezoeken waar wij hebben bijgedragen aan de duurzame gebiedsontwikkeling.

Lees verder

MooiSticht bezoekt Nieuwegein en LBP|SIGHT
MooiSticht bezoekt Nieuwegein en LBP|SIGHT
MooiSticht bezoekt Nieuwegein en LBP|SIGHT
MooiSticht bezoekt Nieuwegein en LBP|SIGHT

Presentaties en een wandeling door het gebied

Directeur Anthony Tom heeft het gemengd gezelschap van ambtenaren, raadsleden, adviseurs, architecten en historische organisaties door de verschillende presentaties geleid. Hij vertelt over de  aankomende Omgevingswet en de veranderende relatie tussen overheid en bewoners.

Rijnhuizen in ontwikkeling

Vervolgens vertelt wethouder Hans Adriani over deze bijzondere herontwikkeling en de gebiedsvisie van de gemeente. Het is een uitdaging om dit gebied te transformeren naar duurzaam gemengd woon-werkgebied. Door een goede participatie met ‘Club Rijnhuizen’ zijn er inmiddels al verschillende initiatieven ontwikkeld en woningen gerealiseerd. Het beleid van de gemeente staat toe dat er in Rijnhuizen maximaal 1.500 woningen zijn toegestaan. De woningtekorten lopen nog steeds op en de behoefte aan meer voorzieningen in dit gebied zijn zeer uiteenlopend. Er zijn daarom verschillende scenario’s uitgewerkt om meer woningen te kunnen bouwen. De gemeenteraad bespreekt deze plannen de komende week: een spannend moment!

Tien bouwstenen

Aansluitend gaven onze adviseurs Jeannette en Meriël inzicht in onder andere onze bijdrage aan de duurzame gebiedsontwikkeling van Rijnhuizen. Hoe kun je op een klimaat- en milieuneutrale manier een gebied transformeren? De tien bouwstenen zijn hiervoor de sleutel.

Drie adviseurs van gemeente Nieuwegein begeleiden daarna de wandeltocht van een klein uur door het gebied. We sluiten de bijeenkomst af met een borrel. 

De vernieuwende herontwikkeling van Rijnhuizen

In de dynamische gemeente Nieuwegein is op het gebied van ruimtelijke kwaliteit veel gaande. Onder andere de herontwikkeling van het kantorengebied Rijnhuizen. Dit gebied, midden in Nieuwegein aan het Merwedekanaal, heeft een rijke geschiedenis met belangrijke historische elementen zoals het oude kasteel Rijnhuizen en het fort Jutphaas. Op een heel vernieuwende manier wordt het totale gebied herontwikkeld tot een gemengde wijk.

MooiSticht: om cultuur-historische rijkdom te beschermen

MooiSticht is een deskundig bureau voor ruimtelijke kwaliteit, gevestigd in Bunnik. MooiSticht organiseert voor gemeenten adviescommissies op het gebied van ruimtelijke kwaliteit en geeft daarnaast onafhankelijk advies op bouwkundig en cultuur-historisch vlak. Het bureau heeft verschillende disciplines in huis: architecten, stedenbouwkundigen, landschappers, archeologen en erfgoeddeskundigen.

MooiSticht werkt voor 21 gemeenten in de regio Midden-Nederland en verricht ook diensten in opdracht van de provincie Utrecht. Provincie Utrecht wordt tenslotte gekenmerkt door een rijkdom aan cultuurhistorie, steden, dorpen en landschappen. MooiSticht is er om al dit moois te beschermen en te bevorderen.