Mijlpaal in restauratie van monumentaal Pieter Teylers Huis

30-03-2021

Eerder deze maand werd een belangrijke mijlpaal bereikt in de restauratie van Pieter Teylers Huis. Na een jarenlange restauratie is het pand door de restauratiepartners officieel overgedragen aan Teylers Museum. Vanuit LBP|SIGHT adviseerden we tijdens de restauratie van dit bijzondere monument over brandveiligheid, bouwfysica en geluid, in samenwerking met adviesbureau ToornendPartners en in opdracht van Teylers Museum.

Lees verder

Mijlpaal in restauratie van monumentaal Pieter Teylers Huis

Achter de monumentale voordeur aan de Damstraat in Haarlem huist het voormalige woonhuis van Pieter Teyler (1702-1778) en de geboorteplaats van Teylers Museum. Pieter Teyler was een rijke Haarlemmer die zijn vermogen en huis naliet aan een stichting die als doel had om het leven van iedereen te verbeteren. Daaruit kwam onder andere Teylers Museum voort, dat in 1784 opende.

Thermische isolatie en ventilatie

Zowel tijdens de voorbereiding als de uitvoering van de renovatie van Pieter Teylers Huis waren onze adviseurs betrokken, onder andere voor advies op bouwfysisch gebied. Zo beoordeelden en inspecteerden we de maatregelen voor thermische isolatie en ventilatie. Henk Versteeg, senior adviseur op het gebied van bouwfysica, bouwakoestiek en brandveiligheid: “Bij een pand zoals Pieter Teylers Huis is het belangrijk om het gebouw goed te isoleren en tegelijkertijd de monumentale waarde in stand te houden. Zo moet je bijvoorbeeld bestaande bouwfysische problemen oplossen, maar daarbij ook zorgen dat je geen nieuwe vochtproblemen introduceert.”

Geluid van luchtbehandelingsunits en warmtepomp

Pieter Teylers Huis opent in november 2021 voor het eerst voor publiek, als nieuwe vleugel aan het museum. Daarom werd tijdens de renovatie onder andere de klimaatinstallatie aangepast. Mike Dijkstra, senior adviseur op het gebied van geluid en trillingen: “Op verschillende plekken in het pand waren luchtbehandelingsunits gepland. Ook wordt er gebruikgemaakt van een warmtepomp. Wij hebben meegedacht over hoe we het geluid van deze installaties zowel in het pand als erbuiten zo laag mogelijk konden houden, zodat bezoekers, gebruikers en omwonenden er geen last van hebben.”

Brandveiligheid tijdens rondleidingen

Het huis beslaat in totaal 1.115 vierkante meter. De begane grond zal worden opengesteld voor publiek. Rondleidingen en groepsbezoek worden mogelijk op de eerste verdieping. Emiel van Wassenaar, senior adviseur op het gebied van brandveiligheid en bouwfysica: “Om te zorgen dat dit op een veilige manier verloopt, adviseerden we op basis van het gebouwontwerp en de aanwezige vluchtroutes over de voorwaarden en maximale groepsgroottes voor deze rondleidingen. Daarnaast stelden we een uitgangspuntendocument op voor de watermistinstallatie van het pand.”

De komende maanden werkt het museum verder aan de inrichting van dit unieke historische woonhuis van de founding father van het oudste museum van Nederland. Uitgangspunt hierbij vormen de Verlichtingsidealen van Pieter Teyler en waarom deze tot op de dag van vandaag relevant zijn.

Beeldmateriaal: Teylers Museum|Pieter Teylers Huis ©Studio Johan Nieuwenhuize