LBP|SIGHT verkent nieuwe vormen van circulaire dienstverlening

25-01-2019

Vorige week was het de Week van de Circulaire Economie. Koplopers die nu al slim, circulair ondernemen openden hun deuren voor ondernemers die graag aan de slag willen met de circulaire economie. En dus verder durven kijken dan ‘morgen klaar’. Als ingenieursbureau helpen we anderen met circulair denken en verkennen we nieuwe mogelijkheden.

Lees verder

LBP|SIGHT verkent nieuwe vormen van circulaire dienstverlening

We verkennen als ingenieursbureau nieuwe vormen van circulaire dienstverlening. Daarnaast helpen we met bijvoorbeeld CIRCO-trainingen bedrijven en ondernemers circulair te denken én kansen te zien voor waardebehoud van grondstoffen en kennis.

De visie: gebruiken zonder verbruik

Ons economisch systeem moet fundamenteel veranderen. Dat stellen de schrijvers Thomas Rau en Sabine Oberhuber in het boek Material Matters (2017). De toon van de ondertitel ‘Het alternatief voor onze roofbouwmaatschappij’ spreekt boekdelen. Producten worden gemaakt en gebruikt zonder plan voor het reduceren van de impact op het milieu en de afvalverwerking.

Ook als consument hebben we allerlei zaken in bezit waar we op de langere termijn geen verantwoordelijkheid voor dragen. Een belangrijk begin is zoeken naar vormen van eigenaarschap waar verantwoordelijkheid aan vast zit. Niet langer verbruiken maar slechts gebruiken.

Producten worden steeds vaker als dienst aangeboden. Dit betekent dat de producent eigenaar, en dus verantwoordelijk blijft voor het product. Het boek Products that lasts (2015) van de TU Delft laat zien hoe je circulaire ontwerpstrategieën aan businessmodellen kunt koppelen. Dus: gebruik in plaats van verbruik en mét behoud van economische waarde. Lukt dit met succes? Dan kun je spreken van een circulair businessmodel.

CIRCO-trainingen: ontwerpen voor de toekomst

Onze adviseur Jeannette Levels geeft met Circulair Business Design Tracks driedaagse CIRCO-trainingen voor bedrijven en ontwerpers. “De training is heel praktisch ingericht”, legt ze uit. “In drie dagen werken de deelnemers een concrete business case uit.” Met deze opzet biedt CIRCO een aanpak om:

  • samen aan de slag te gaan;
  • een netwerk te ontwikkelen van professionals om zo op te kunnen schalen;
  • een community om inspiratie en kennis te delen.

Afgelopen najaar namen onze adviseurs Marc Kalee en Sara Vellenga ook actief deel aan een CIRCO bouw track. “Wonderlijk hoe je in drie dagen tot een heel nieuwe manier van denken komt. We hebben volop kansen ontdekt om waardeverlies in grondstoffen én kennis tegen te gaan.”

Het vertrekpunt: beginnen en leren

Circulair denken en ondernemen is volop in ontwikkeling. De bedrijven die ons zijn voorgegaan leren ons belangrijke lessen. Pakt iedereen zijn rol in deze ontwikkeling? Dan ontstaat het nieuwe circulaire systeem ‘als vanzelf’. Dit maakt de overgang naar een volwaardige circulaire economie mogelijk.

We sluiten ons graag aan bij de gedachte: ”Begin ergens, nu. Besef dat er geen omkaderd of eenduidig begin is aan het werken aan circulaire bedrijfsmodellen. Experimenteer, leer, verbeter en experimenteer.” Dit is een aanbeveling uit het boek Ondernemen in de circulaire economie (2014) van MVO Nederland.  

Eén van de concepten die ons inspireert is het concept ‘gebouw als een service’. Wij gaan deze gedachte verder verkennen in wat dit betekent voor ons als ingenieursbureau. Dit kunnen we niet alleen. Wie pakt met ons die handschoen op?