Laurierkwartier Utrecht: gezond en circulair stadsblok

12-05-2019

Gemeente Utrecht heeft het nieuwbouwproject Laurierkwartier na een tenderprocedure geselecteerd voor de in ontwikkeling zijnde wijk Hoge Weide in Leidsche Rijn. Wij maakten deel uit van het winnende team als adviseur circulariteit, duurzaamheid en bouwfysica.

Lees verder

Laurierkwartier Utrecht: gezond en circulair stadsblok
Laurierkwartier Utrecht: gezond en circulair stadsblok
Laurierkwartier Utrecht: gezond en circulair stadsblok

Laurierkwartier als leefomgeving van de toekomst

Het Laurierkwartier bestaat uit 97 huurwoningen in de vrije sector. Het project is een combinatie van diverse appartementen en grondgebonden woningen aan een binnentuin en een dek waaronder wordt geparkeerd. 

Tijmen Hamerslag van gebieds- en vastgoedontwikkelaar AM, de ontwikkelaar van het project: “Onze ambitie is om een duurzame en aangename leefomgeving te ontwikkelen. Deze omgeving wordt circulair gerealiseerd, met een groene binnentuin die volop ruimte geeft aan ontmoeten, spelen en ontspannen. Bovendien bevordert het Laurierkwartier de biodiversiteit in de stad.”

Circulair bouwen en beperking van energiegebruik

De beperking van energiegebruik en circulair bouwen is voor gemeente Utrecht heel belangrijk. Daarom stimuleert de gemeente via haar selectiecriteria om hier vol op in te zetten. Het gehele tenderteam heeft deze aspecten centraal gesteld als basis voor het plan. Naast LBP|SIGHT en AM werkten ook Faro, Flux, BAM Wonen en Divapro mee.

Onze rol bij het helpen definiëren van circulaire visie en ambitie

Wij hielpen onder andere om de circulaire visie en ambitie te definiëren en invulling te geven. Met behulp van het 10-R model van professor J. Cramer hebben we drie stappen gedefinieerd om tot circulair bouwen te komen. Vanuit deze stappen hebben we als team gezamenlijk maatregelen afgewogen en beoordeeld op haalbaarheid. 

Positief juryrapport van gemeente Utrecht

Het doel was niet om zoveel mogelijk in het oog springende innovaties toe te passen. Maar om met technische en financieel haalbare maatregelen bij te dragen aan de opgave van circulair bouwen. Deze aanpak viel ook de gemeente op. Zij gaven in hun juryrapport aan ‘een opvallend begrijpbare en heldere visie op circulair bouwen’ terug te zien in de planuitwerking. Met ‘een zeer grote relevante bijdrage wat betreft effectiviteit en haalbaarheid van de maatregelen’.

Afbeeldingen: AM