Laagfrequent geluid van snelwegen steeds beter hoorbaar

10-09-2017

Snelwegen in Nederland zorgen ten opzichte van 30 jaar geleden voor meer laagfrequent, dreunend geluid. Dat staat in een nog niet gepubliceerd oriënterend onderzoek in opdracht van het RIVM, dat werd verricht op verzoek van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. LBP|SIGHT voerde dit onderzoek uit.

Lees verder

Laagfrequent geluid van snelwegen steeds beter hoorbaar

ONDERZOEK 

Het televisieprogramma De Monitor behandelde gisteren het thema geluidoverlast. De makers van het programma ontdekten het bestaan van het onderzoek tijdens hun speurtocht naar hinder door laagfrequent geluid. Het onderzoek ligt sinds juli bij het ministerie. 

Volgens het RIVM reageert het ministerie deze maand op de inhoud. Daarna maakt het RIVM het rapport openbaar. Het onderzoek is uitgevoerd door onze oud-collega en adviseur Theo Campmans. 

SNELWEGGELUID MET LAGE FREQUENTIES BETER HOORBAAR 

De snelweg maakt ander, doordringender geluid dan vroeger. Uit het oriënterende onderzoek blijkt dat de geluidoverlast van snelwegen toeneemt. 

Dat komt doordat maatregelen zoals zoab-asfalt, geluidschermen en betere motorisolatie vooral geluid met hoge frequenties tegengaat. Daardoor is geluid met lagere frequenties beter hoorbaar. 

Nuttig onderzoek

De kennis uit dit onderzoek is nuttig om mensen met onbegrepen klachten over bromtonen te helpen, zegt het RIVM. Bekijk hier de aflevering van het programma De Monitor terug, of lees het artikel 'Rapport RIVM: snelweg dreunt 2 keer zo hard als 30 jaar geleden'.

Expertises

Geluid en trillingen

Meer over Geluid en trillingen