Jeroen Megens bij Koffietijd als specialist in akoestiek

06-09-2018

Onze collega Jeroen Megens, adviseur op het gebied van bouwakoestiek, trad vandaag op in het programma Koffietijd (RTL4). Geluidoverlast op de werkvloer is onderwerp van de uitzending.

Lees verder

Jeroen Megens bij Koffietijd als specialist in akoestiek

Jeroen legt uit dat het probleem vooral zit in de akoestiek, zijn vakgebied. 'Akoestiek is de weerkaatsing van geluid tegen wanden, plafond en vloer', zegt hij. De grote redactiezaal van RTL Nieuws diende als voorbeeld van een rumoerige werkruimte.

Om aan het grote publiek de werking van akoestiek te laten zien gebruikte Jeroen daarvoor touwtjes. Die spande hij vanaf een geluidbron (bijvoorbeeld een luid telefonerende journalist) verder de redactiezaal in. Zo legde Jeroen heel aanschouwelijk uit hoe geluidlijnen in een ruimte lopen. Tegen het eind van de opnamen was er een wirwar aan touwtjes door de hele redactieruimte zichtbaar.

Kantoortuinen

Koffietijd presenteerde vandaag ook een onderzoek, waaruit bleek dat ruim de helft van de werknemers overlast heeft van geluid. Het gaat dan bijvoorbeeld om pratende collega’s, rinkelende telefoons, de airco en draaiende printers. Vooral in kantoortuinen is de overlast groot, aldus het onderzoek. Die kan onder meer leiden tot hoofdpijn en concentratieproblemen.

Live in het programma gaf Jeroen zowel technische als organisatorische tips om overlast tegen te gaan. Hij had enkele voorbeelden van geluidwerende wandbekleding meegenomen. 'En je kunt ook eenvoudig glasplaatjes tussen werkplekken plaatsen', aldus onze adviseur. 'En verder is het ook vaak mogelijk beter rekening met elkaar te houden en minder hard te praten.' Overigens merkte hij op dat ernstige problemen, zoals gehoorschade, pas ontstaan bij 80 dB. 'En dat tref je op een kantoor zelden aan.'

‘Niet elke bedrijfstak geschikt’

Jeroen Megens gaf werkgevers in overweging om naast kantoortuinen ook afzonderlijke kamers beschikbaar te stellen. 'Daar kunnen collega’s dan overleggen en telefoneren zonder anderen te storen', merkte hij op. En tenslotte: 'Het is ook gewoon zo dat niet elke bedrijfstak geschikt is voor het werken in een kantoortuin. Werk dat veel concentratie en weinig overleg vereist, kun je maar beter in aparte kamers verrichten.'