9 november 2021

Internationaal onderzoek naar GWP-bepalingsmethodes voor biobased bouwmaterialen

Een internationaal consortium – bestaande uit Europese en wereldwijde spelers op het gebied van bouwproducten ­– start een onafhankelijk onderzoek naar het Global Warming Potential (GWP) van biobased bouwmaterialen. LBP|SIGHT en Royal HaskoningDHV voeren het onderzoek uit in opdracht van het consortium.

Het onderzoek richt zich op biobased materialen gebruikt in de bouwsector. In het onderzoek wordt gekeken naar de methodes voor het bepalen van de GWP van biobased bouwmaterialen. Centraal daarbij staan de verschillen in methodes en aannames voor biobased materialen in vergelijking tot andere bouwproducten.

Milieu-effecten van bouwmaterialen en -producten

De eerste onderzoeksresultaten worden verwacht in Q1 2022. Alessio Rimoldi, secretaris-generaal van BIBM – Federation of the European Precast Concrete Industry: “Het bereiken van een klimaatneutrale economie in 2050 is een van de belangrijkste speerpunten van de Europese Green Deal. Het op een objectieve manier evalueren van de milieueffecten van bouwmaterialen en -producten, is een van de voorwaarden om de juiste maatregelen en beslissingen te nemen om klimaatverandering te verminderen. Als consortium willen we de wetenschappelijke kennis rondom GWP-bepalingsmethoden vergroten.”

MEER WETEN?
Neem contact op met een van onze adviseurs.

Tijdelijke opslag van CO2 in bouwmaterialen

Dirk-Jan Simons, senior consultant duurzaamheid en milieu bij LBP|SIGHT: “Het is van groot belang voor de bouwmaterialenindustrie en de bouwsector in zijn geheel dat we onafhankelijk onderzoek uitvoeren. Dat doen we op basis van wetenschappelijke principes, om zo tot objectieve regels te komen en de resultaten te kunnen vergelijken op gebouwniveau. De resultaten van dit onderzoek dragen bij aan de discussie hoe (tijdelijke) opslag van CO2 in bouwmaterialen het best beoordeeld kan worden.”

Over Global Warming Potential

Het Global Warming Potential is een van de impactcategorieën voor Life Cycle Assessment (LCA), een wetenschappelijke methode om de milieu-impact van goederen en diensten te analyseren op basis van de hele levenscyclus. In de bouwsector wordt de methode gebruikt om Environmental Product Declarations (EPD’s) te ontwikkelen. Op basis van deze ‘bouwstenen’ worden volledige beoordelingen van milieu-impact op gebouw- en infrastructuurniveau uitgevoerd.

Over het consortium

Het consortium is een samenwerking tussen Europese en wereldwijde spelers op het gebied van bouwproducten: het European Concrete Platform (ECP) – bestaande uit de Federation of the European Precast Concrete Industry (BIBM), de European Cement Association (CEMBUREAU), de European Federation of Concrete Admixtures Associations (EFCA) en de European Ready Mixed Concrete Organization (ERMCO) – de European Ceramic Industry Association (Cerame-Unie), de European Autoclaved Aerated Concrete Association (EAACA), de European Calcium Silicate Unit Producers Association (ECSPA), de European Mortar Industry Organisation (EMO), en de Global Cement and Concrete Association (GCCA).

Vakgebieden (1)

Adviseurs (2)

Adviseur Jeannette Levels-Vermeer
Jeannette
Levels-Vermeer
Adviseur duurzaamheid, vennoot
Adviseur Dirk-Jan Simons
Dirk-Jan
Simons
Adviseur duurzaamheid en milieu, directie, vennoot