Opening Atlas Theater in Emmen

19-10-2016

Afgelopen week is het nieuwe Atlas Theater in Emmen officieel geopend. Wij adviseerden de opdrachtgever bij het creëren van een goede akoestiek in de multifunctionele zalen van het theater.

Lees verder

Opening Atlas Theater in Emmen
Opening Atlas Theater in Emmen
Opening Atlas Theater in Emmen
Opening Atlas Theater in Emmen

Goede zichtlijnen en verstaanbaarheid

Het Atlas Theater beschikt over twee zalen; de grote met ruim 800 stoelen en twee balkons en een vlakke vloerzaal waar 300 mensen kunnen zitten of duizend bezoekers een staanplaats kunnen vinden. “Vooral voor de grote zaal geldt dat het publiek dicht op het podium zit en goed kan zien wat er gebeurt” zegt adviseur Jeroen Vugts. 

Zowel de subtiele spraak van een cabaretier als het muzikale geweld van een symfonieorkest moet adequaat worden overgebracht in een theater.

“Goede zichtlijnen betekenen in het algemeen ook dat de verstaanbaarheid goed is. Maar omdat de grote zaal voor zeer uiteenlopende optredens wordt gebruikt, was het van belang te zorgen voor goede akoestiek voor erg verschillende artiesten.” Zowel de subtiele spraak van een cabaretier als het muzikale ‘geweld’ van een symfonieorkest moet dus adequaat worden overgebracht.

Kunstmatige galm 

Om aan die uitdaging tegemoet te komen, is een technisch bijzondere oplossing toegepast. “Vanwege de variëteit aan het te verwachten geluid hebben we de grote zaal met opzet met weinig galm uitgevoerd”, legt Vugts uit. “Voor het goed overbrengen van spraak is dat ook niet nodig. 

Waar toch galm is gewenst, zorgt een elektro-akoestisch systeem daarvoor. Terwijl het orkest speelt, neemt het systeem het geluid op, een computer voegt galm toe en vervolgens krijgt het publiek de muziek te horen, voorzien van kunstmatige galm. Echt een mooi stukje techniek”, aldus de adviseur van LBP|SIGHT. “Maar het systeem werkt alleen, als de akoestiek op zich al goed is. Het kan zeker niet de gehele akoestiek vervangen.” 

Akoestiek geschikt voor uiteenlopende doelen 

In de kleinere zaal van het Atlas Theater is, in combinatie met meer traditionele oplossingen als gordijnen, een afgeleide van het innovatieve systeem aangebracht. “Ook die zaal wordt voor uiteenlopende doelen gebruikt”, zegt Vugts. “Een theatervoorstelling, kamermuziek, film of een feest met een band, het moet daar allemaal kunnen plaatsvinden. Mede dankzij een uitschuifbaar podium is dat ruimtelijk ook goed mogelijk. En de akoestiek is er in elk geval op berekend.”

Vernieuwde stadscentrum Emmen

Twee jaar nadat de eerste steen werd gelegd, is het Atlas Theater in Emmen officieel geopend. Het nieuwe theater aan het Raadhuisplein is een belangrijk onderdeel van het vernieuwde stadscentrum van Emmen. Het vormt de overgang tussen het centrum van de stad en het themapark Wildland Adventure Zoo, het vroegere Dierenpark Emmen.