Girlsday: 20 meiden op bezoek bij LBP|SIGHT

24-04-2015

Tijdens de landelijke Girlsday 2015 bezochten 20 meiden uit 3 havo van het Cals College uit Nieuwegein het kantoor van LBP|SIGHT. De scholieren volgen het profiel natuur & gezondheid of natuur & techniek maar weten nog niet precies wat ze later willen worden. Na een inspirerende presentatie en leuke praktische opdrachten hopen de adviseurs van LBP|SIGHT dat de meiden misschien wel voor een technisch beroep kiezen. 

Lees verder

Girlsday: 20 meiden op bezoek bij LBP|SIGHT
Girlsday: 20 meiden op bezoek bij LBP|SIGHT
Girlsday: 20 meiden op bezoek bij LBP|SIGHT
Girlsday: 20 meiden op bezoek bij LBP|SIGHT

Janneke van der Weerd (adviseur bouwfysica en duurzaamheid) vertelde de meiden over wat LBP|SIGHT allemaal doet. Ook vertelde ze over haar eigen functie en liet ze een paar bijzondere projecten zien waar ze aan gewerkt heeft. Een van die projecten is het Passiefhuis in Houten: een woning waar duurzaamheid een grote rol speelt. De scholieren vonden het dak van gras op deze woning wel erg bijzonder, maar stelden ook praktische vragen: hoe maai je het dak? En waarom heeft jullie eigen kantoor geen dak van gras, als dat zo duurzaam is? 

Een bijzondere camera 

Na de presentatie splitsten de meiden zich in drie groepjes om praktische opdrachten uit te voeren. De eerste groep ging onder leiding van Robin van Scheppingen (adviseur bouwfysica) naar buiten om met een speciale camera de gebouwschil thermografisch te onderzoeken. Met de camera is te zien waar het warm is in de gevel en waar niet. Natuurlijk was het ook leuk om de camera op een klasgenootje te richten om te kijken of ze verliefd is... 

Oren dicht! 

De tweede groep ging onder leiding van Ingrid van de Cruijs (adviseur bouwfysica en akoestiek) aan de slag met akoestisch onderzoek. Met speciale apparatuur onderzochten de meiden de nagalmtijd in verschillende kantoorruimtes. Wel vingers in je oren, of gehoorbescherming op, want wat een lawaai maakt zo’n apparaat! De groep dacht goed mee over de opdrachten. "Ze gaven allemaal antwoord op mijn vragen en waren het meerdere keren niet met elkaar eens. Er ontstonden leuke discussies", vertelt van de Cruijs. 

Droomwijk

Het derde groepje ging aan de slag met het inrichten van een nieuwe wijk. Meriël Huizer (adviseur gebiedsontwikkeling en ruimtelijke ordening) probeerde dit ontwerp in goede banen te leiden. Ze legde de meiden uit waar je allemaal rekening mee moet houden als je een wijk gaat bouwen. Welke functies kun je met elkaar combineren? En welke functie is op welke plek handig? En ook: hoe kun je een wijk duurzaam maken? 

Zo makkelijk is dat nog niet. Huizer: "Het was grappig dat ze zelf al bedachten dat ze gestructureerd te werk moesten gaan, en eerst goed moesten nadenken voor ze gingen tekenen". Toch was de basisschets, met daarop alleen een weg en een rivier, na een uur gevuld met woningen, scholen, een kerk, een ziekenhuis, windmolens en bedrijven. Natuurlijk mochten een winkelcentrum en de nodige fastfoodketens niet ontbreken.

25% vrouwen

Door mee te doen met Girlsday hopen de adviseurs van LBP|SIGHT te laten zien dat een technisch beroep absoluut niet alleen voor mannen is weggelegd. Janneke van der Weerd: “Het aantal vrouwen binnen onze branche blijft nog steeds achter bij het aantal mannen. Ook bij LBP|SIGHT zijn de vrouwen in de minderheid, in ons bedrijf is bijna een kwart van de adviseurs vrouw. Ik hoop dat ik vandaag mijn enthousiasme voor mijn werk heb overgebracht op de meiden, en dat het belangrijk is dat ze een beroep kiezen dat ze leuk vinden. Uiteraard hopelijk in de techniek!”

Over Girlsday

Girlsday is een initiatief van VHTO, het expertisebureau in Nederland op het gebied van meisjes/vrouwen en bètawetenschap, techniek en ICT. Dit was de 5e editie van de Girlsday, er deden dit jaar bijna 9.000 meiden tussen de 10 en 15 jaar aan mee. Girlsday heeft als doel om de blik van meiden op bèta-, technische en ICT-beroepen te verbreden en hun loopbaankeuzes te beïnvloeden. Ook in Duitsland, Luxemburg, Oostenrijk, Zwitserland, Spanje, Polen en Kosovo was er aandacht voor Girlsday dit jaar. Bekijk hier meer informatie over Girlsday.