Frame absorbeert geluid bij ramen tot 10 dB

02-11-2015

De akoestisch specialisten van LBP|SIGHT hebben samen met fabrikant Metaglas een systeem ontwikkeld waarmee bewoners van getransformeerde kantoorgebouwen beschermd worden tegen geluid van buiten, zonder dat er sprake is van permanent dichte geveldelen.  

Lees verder

Frame absorbeert geluid bij ramen tot 10 dB

Cassettes

Het systeem, SilentAir,  bestaat uit een glasplaat en één of meerdere geperforeerde cassettes, die aan de buitenzijde van de gevel worden bevestigd voor een te openen raam. De cassettes zijn gevuld met een materiaal dat het geluid absorbeert dat via de gaatjes in de cassettes binnenkomt. Daarbij kan de reductie van geluid oplopen tot 10 dB.

Strengere eisen 

“Als je een bestaand kantoor transformeert naar woningen, krijg je te maken met strengere eisen op het gebied van geluid”, zegt ing. Michiel Verrips, wiens expertise bij LBP|SIGHT met name op het gebied van de akoestiek ligt. “Voor kantoren, ook die langs drukke wegen, gelden nu eenmaal soepelere regels dan voor woonruimten. Soms werd dat opgelost door het aanbrengen van een glazen plaat voor het raam.” 

Maar de onderzoekers van LBP|SIGHT hadden hun twijfels over de effectiviteit van die oplossing en wilden wel eens weten hoe groot de werkelijke geluidsreductie door zo’n tweede glasplaat feitelijk is. “Die bleek na onderzoek veel minder te zijn dan we altijd hadden gedacht en eigenlijk was die vrijwel nihil”, aldus Verrips. “Dat is ook wel verklaarbaar. Het geluid gaat namelijk tussen twee harde vlakken heen en weer kaatsen en neemt daardoor niet echt af.”


Mogelijkheden en kansen

Samen met zijn collega ir. Theo Campmans bij LBP|SIGHT en de mensen van Metaglas bedacht Verrips het geperforeerde frame dat voor elk project op maat kan worden gemaakt. Maar daar ging wel een heel traject aan vooraf. 

“We zijn vorige zomer al begonnen met het zorgvuldig meten hoe groot de geluidsreductie met een tweede glasplaat -zonder frame- nu werkelijk was”, vertelt hij. Daarvoor gebruikten de specialisten van LBP|SIGHT een leegstaand kantoorgebouw in Gouda. “En die reductie bleek zeer beperkt te zijn. Dat was al echt nieuws.“ 

Vervolgens bedachten de akoestisch specialisten van LBP|SIGHT samen met Metaglas het geperforeerde frame. “Daarna rekende Theo uit welke mogelijkheden en kansen dat nieuwe systeem zou kunnen hebben en hij kwam tot positieve resultaten”, aldus Verrips.

Praktijk

Maar toen moest het systeem zijn waarde nog in de praktijk bewijzen. Daarvoor gebruikten de specialisten van LBP|SIGHT een getransformeerd gebouw in Nieuwegein. “We hebben die frames daar opgehangen en zijn gaan meten. Dat was spannend, want de werking van het systeem was nog nooit in de praktijk gemeten”, vertelt Michiel Verrips. 

“Maar door die praktijkopstelling konden we aantonen dat de geluidsreductie met de frames inderdaad vele malen groter is dan met een tweede glasplaat zonder frame”, zegt hij. “Dit systeem is dus zeker toepasbaar bij met name transformatieprojecten.”