Fenixlofts: iconische herontwikkeling op Katendrecht

10-07-2016

Op het roemruchte Rotterdamse schiereiland Katendrecht vindt een bijzondere herontwikkeling plaats. Een voormalige havenloods verandert in Fenixlofts, een multifunctioneel gebouw met 134 eigentijdse lofts, winkels, restaurants, dansstudio’s en uitgaansgelegenheden. We zijn bij het project betrokken als adviseur op het gebied van brandveiligheid, akoestiek en bouwfysica. 

Lees verder

Fenixlofts: iconische herontwikkeling op Katendrecht
Fenixlofts: iconische herontwikkeling op Katendrecht
Fenixlofts: iconische herontwikkeling op Katendrecht
Fenixlofts: iconische herontwikkeling op Katendrecht

Nieuw icoon

“Dit gebouw is echt een bijzonder project”, zegt ing. Emiel van Wassenaar, adviseur met de specialismen brandveiligheid en projectregie. “In het begin van de vorige eeuw maakte de loods deel uit van de Holland Amerika Lijn. Later is het als opslaghal nog in gebruik geweest van Handelsveem. Het wordt nu door zijn schaal, invulling en uitstraling een nieuw icoon op Katendrecht.”

Appartementencomplex

De gedeeltelijke sloop (noodzakelijk omdat in de bestaande gevel grote glasdelen moeten worden geplaatst en vanwege het realiseren van een parkeergarage) is afgerond en met de bouw is begonnen. Van Wassenaar kwalificeert de bouw van Fenixlofts als een ‘technisch gezien vrij ingewikkeld project’. “Boven op de bestaande bouw wordt een compleet nieuw appartementencomplex gezet”, legt hij uit en dat betekent dat de nieuwe constructie een eenheid moet gaan vormen met de bestaande. 

Bovendien moeten alle toegangs- en vluchtwegen naar de appartementen door het bestaande gebouw lopen en dat was bouwtechnisch wel een uitdaging.

Ingewikkelde exercitie

Ook de combinatie van functies maakte de ontwerpfase tot een ingewikkelde exercitie, aldus de adviseur van LBP|SIGHT. “Zo komen in de oude onderbouw - wat wij het cultuurcluster noemen - onder meer een circus- en een dansschool. Dat kan best, maar direct daarboven zijn er straks woningen. Die mensen moeten natuurlijk geen last van het geluid van beneden hebben.” 

Ook de wens van de toekomstige bewoners om een binnentuin in carrévorm te realiseren stelde de adviseurs van LBP|SIGHT voor een lastig vraagstuk. “We moesten uiteraard zien te voldoen aan alle eisen voor wat betreft daglichttoetreding en dat was gezien het ontwerp een gecompliceerde kwestie. Maar we zijn er prima uitgekomen”, aldus Van Wassenaar.

Transformatie en nieuwbouw

Hij noemt het complex op Katendrecht een combinatie van transformatie en nieuwbouw. “Volgens de regelgeving was het strikt genomen een kwestie van transformeren, namelijk een nieuwe functie geven aan een bestaand gebouw, en een ingrijpende vergroting en verbouwing”, licht Van Wassenaar toe. 

Maar gezien de grote hoeveelheid woningen en de verkoopbaarheid daarvan en de gewenste veiligheid zijn we uitgegaan van de eisen die aan nieuwbouw worden gesteld. Daarmee maakten we het onszelf in de ontwerpfase niet gemakkelijk, omdat die eisen nu eenmaal strenger zijn dan bij verbouw. Maar dat leek ons toch beter.

Foto: Fenixlofts.nl