Enthousiasme voor Tony's Chocolonely Chocolate Circus in Zaanstad

09-04-2020

Het college van burgemeester en wethouders van de Gemeente Zaanstad is positief over de bouwplannen van Tony's Chocolonely. Het chocolademerk wil een rijksmonument en bedrijfshal gaan transformeren tot een chocoladefabriek met een missie én een achtbaan: Tony's Chocolonely Chocolate Circus. Wij adviseren al sinds 2017 bij dit ambitieuze project. We geven advies over de cruciale milieuthema's, zoals stikstof, geluid en luchtkwaliteit. Voor de gebouwen adviseren we over brandveiligheid, bouwfysica, duurzaamheid en akoestiek.

Lees verder

Enthousiasme voor Tony's Chocolonely Chocolate Circus in Zaanstad

Monumentaal pakhuis is de basis voor het chocoladecircus

Een chocoladefabriek waar iedereen langs kan komen, met een achtbaan! In 2018 bracht het beroemde chocolademerk de plannen hiervoor al naar buiten. De locatie daarvoor ligt op de grens van Zaanstad en Amsterdam, in de Achtersluispolder. Daar ligt pakhuis De Vrede, een rijksmonument. 

In dit pakhuis vestigt Tony's Chocolonely haar nieuwe hoofdkantoor. Ook komen er horeca en een winkel. Op het terrein worden twee nieuwe fabrieken gebouwd voor het maken van chocolade. In die fabrieken is het hele proces voor bezoekers te zien. Jaarlijks wil het chocolademerk 225.000 tot 500.000 bezoekers ontvangen.

Maatwerk: ver vooruitkijken

“Het is een hartstikke mooi monument op een fantastische locatie,” zegt onze adviseur Dirk-Jan Simons. “De Achtersluispolder heeft op dit moment nog een sterk industrieel karakter. De komende jaren verandert dit gebied langzaam naar een woon-werkgebied. De toekomst van dit gebied betekent voor ons echt maatwerk: we moeten vér vooruitkijken bij onze berekeningen en onderzoeken, en dus bijvoorbeeld rekening houden met de komst van woningen.”

Advies over cruciale milieuthema's

We adviseren over de cruciale milieuthema's, zoals stikstof, geluid en luchtkwaliteit. “Onze werkzaamheden zijn gericht op de haalbaarheid en vergunbaarheid van het project,” legt Dirk-Jan uit. “We deden bijvoorbeeld geuronderzoek naar de verwerking van cacaobonen in de fabriek. Ook berekenden we de geluidbelasting van de achtbaan, met specifiek aandacht voor piekgeluiden en stemgeluid. En we deden onderzoek naar stikstofdepositie in Natura 2000-gebieden die binnen de invloedsafstand van het plangebied liggen.”

Advies over de gebouwen

Voor de gebouwen adviseren we over brandveiligheid, bouwfysica, duurzaamheid en akoestiek. Adviseur Luc Schaap is op die adviesgebieden betrokken bij het project. “Vooral de brandveiligheid geeft uitdagende vraagstukken. Er komt een route waarover publiek door de fabriek gaat lopen. Zeker geen alledaags project. Dit vraagt om creatieve oplossingen.”

Ook kijkt Luc onder andere naar de bouwfysica van de gevels van het oude pakhuis. “We bekijken welke ingrepen gewenst zijn in het oude monument om er ook een duurzaam gebouw van te maken.” Daarnaast komt er een akoestisch concept voor de verdere aanpak van het pakhuis.

Wordt vervolgd: zienswijze en vergunningsaanvraag

De komende maand geeft de gemeenteraad van Zaanstad haar zienswijze op de plannen. Bij een positieve reactie, start Tony's Chocolonely met de officiële vergunningsaanvraag. Ze hopen dat dit jaar nog te realiseren. En als alles volgens planning verloopt, kunnen chocoladefans vanaf 2023 terecht in het chocoladecircus. En mogen de collega’s van LBP|SIGHT hopelijk op projectbezoek!

Expertises

Milieu

Meer over Milieu

Brandveiligheid

Meer over Brandveiligheid

Bouwfysica

Meer over Bouwfysica