Energieslurpend onderwijsgebouw in Zwolle wordt energiezuinig

31-10-2017

In Zwolle wordt op dit moment gewerkt aan het gebouw van de Hogeschool Viaa. Het pand krijgt een nieuwe schil; een energiezuinige ‘jas’ en gevel. Wij adviseerden op het gebied van bouwfysica, akoestiek en brandveiligheid.

Lees verder

Energieslurpend onderwijsgebouw in Zwolle wordt energiezuinig

Verbeterslag comfort en energie

“Er is lang nagedacht over in hoeverre het pand moest worden verbouwd”, zegt Henk Versteeg. Hij was namens LBP|SIGHT als adviseur bij het project betrokken. “Uiteindelijk is ervoor gekozen de schil en de klimatisering aan te pakken. Prioriteit was om een verbeterslag te maken in comfort en energie.” 

Van energielabel G naar A+

Na de verbouwing moet het gebouw voldoen aan de hedendaagse nieuwbouweisen. “Die hebben vooral met de thermische isolatie te maken”, aldus Versteeg. “Je kunt het gebouw nu rustig energieslurpend noemen. Over een klein jaar moet het pand het energielabel A+ hebben in plaats van het huidige G.” 

Prettig binnenklimaat 

Het gebouw krijgt een volledig nieuwe gevel en nieuw dak. Daarnaast wordt het voorzien van zonnepanelen op de daken en een warmte-koudeopslagsysteem. “Dat haalt warmte en koude uit de grond, zodat er het hele jaar een prettig binnenklimaat heerst.” Onze adviseurs hielden zich ook bezig met de brandveiligheid, daglichttoetreding en de geluidseisen. Wat dat laatste betreft, vooral met betrekking tot verkeerslawaai en ruimteakoestiek. 

“Je pakt een bestaand gebouw aan en de nieuwe maatregelen hebben natuurlijk hun impact op het pand”, zegt Versteeg. “Voor de nieuwe gevel bijvoorbeeld hebben we openingen dichtgemaakt of verkleind. Maar voor onderwijsruimten gelden in het Bouwbesluit eisen voor voldoende daglicht.” 

Tijdens verbouwing doordraaien 

De verbouwing van het gebouw van de Hogeschool is afgelopen zomer begonnen. Versteeg: “De school blijft tijdens de verbouwing gewoon doordraaien.” Dat brengt in die periode nadere eisen met zich mee. “Zo moeten de vluchtwegen vanwege de brandveiligheid bereikbaar blijven”, zegt Henk Versteeg. “En de leerlingen moeten natuurlijk van de werkzaamheden niet te veel geluidsoverlast ondervinden.”

Naar verwachting zijn de werkzaamheden rond de start van studiejaar 2018/19 afgerond.

Bekijk een impressie van de vernieuwing van het onderwijsgebouw:

Expertises

​​Bouwakoestiek

Meer over ​​Bouwakoestiek

Bouwfysica

Meer over Bouwfysica

Brandveiligheid

Meer over Brandveiligheid