‘Energieregistratiesystemen zijn al snel superrendabel’

27-03-2018

Sinds 1 januari van dit jaar zijn energieregistratiesystemen een verplicht onderdeel bij gebouwbeheer. Voor de Rijksoverheid vormen ze een belangrijke maatregel om de duurzaamheidsdoelen uit het Energieakkoord te halen. In de voorbereiding van deze verplichting speelde LBP|SIGHT een belangrijke rol.

Lees verder

‘Energieregistratiesystemen zijn al snel superrendabel’

“In opdracht van enkele ministeries deden wij in 2017 namelijk een onderzoek naar energieregistratiesystemen”, zegt Thijs van Rossum. Hij is adviseur op het gebied van milieu en duurzaamheid. De opdracht kwam van Binnenlandse Zaken, Infrastructuur & Milieu en Economische Zaken.

Energieakkoord

“Al vanaf 2013 zijn wij betrokken bij de ontwikkeling  van erkende maatregelen voor het energieakkoord”, aldus Van Rossum. “In dat jaar sloten zo’n veertig organisaties het akkoord om te komen tot duurzame ontwikkeling.” 

Eén van die organisaties was de Koninklijke Metaalunie. Die heeft een directe lijn met de Stichting Adviescentrum Metaal, een entiteit van LBP|SIGHT.

Uitgangspunten onderzocht

De nieuwe verplichting van het gebruik van energieregistratiesystemen geldt voor bedrijven in een aantal sectoren. “Wij hebben de uitgangspunten onderzocht voor hotels, scholen en kantoren”, legt Van Rossum uit. 

De resultaten uit ons onderzoek zijn uiteindelijk vertaald en opgenomen in de wet voor meerdere sectoren. Dat zijn restaurants, gezondheidszorg- en welzijnszorginstellingen, sport en recreatie en de detailhandel. 

“In opdracht van de ministeries hebben we het rendement van een energieregistratiesysteem bepaald op het goed instellen van de verwarmingsinstallaties.  En dat loont”, aldus Van Rossum.

Het monitoren van energieverbruik en –besparing is met name in de industrie duur en lastig, aldus de adviseur. “En daardoor in die sector ook niet snel rendabel”, voegt hij daar aan toe. “Ze moeten daar niet alleen simpelweg meten hoeveel brandstof ze in een installatie stoppen. Ook belangrijk is om wat voor machines het gaat, of er veel productie wordt gemaakt, enzovoort.”

‘Het loont altijd’

Met het energieregistratiesysteem kan een installatie optimaal energiezuinig worden ingesteld en afgesteld. Daardoor kunnen veel energie en kosten worden bespaard op klimaatinstallaties voor ruimteverwarming, koeling en ventilatie. Door de exacte monitoring kunnen installaties namelijk snel en precies worden bijgestuurd.

“Zo’n systeem is al snel superrendabel”, zegt Van Rossum. “Al na een maand weet je hoeveel energie is verbruikt en waar kan worden bezuinigd. Je kunt dan gemakkelijk doorrekenen wat het systeem op de langere duur oplevert. Eén ding is zeker; het loont altijd.”

Handhaven

Zoals gezegd zijn bedrijven vanaf 1 januari verplicht een registratiesysteem te hebben. “Het Rijk vindt dat terecht belangrijk”, aldus Thijs van Rossum. “Dus bedrijven in de genoemde sectoren moeten er ook echt rekening mee houden, dat de overheid hierop gaat handhaven.”  

Expertises

Duurzaamheid

Meer over Duurzaamheid

Energie

Meer over Energie

Milieu

Meer over Milieu