Energieneutrale school bij winnaars Nederlandse Bouwprijs 2017

13-02-2017

Het 4e Gymnasium in Amsterdam heeft de publieksprijs van De Nederlandse Bouwprijs 2017 gewonnen. Wij waren bij het realiseren van deze energieneutrale school als adviseur nauw betrokken. In de ontwikkeling van de Houthavens, het eerste energieneutrale stadsdeel van Amsterdam, is de school koploper.

ir. Janneke van der Weerd vindt het toekennen van de prijs niet meer dan terecht. Zij is bij ons adviseur in bouwfysica en duurzaamheid. Gedurende de looptijd van de bouw van de school was ze daar namens ons actief. Het 4e Gymnasium werd afgelopen oktober geopend.

Lees verder

Energieneutrale school bij winnaars Nederlandse Bouwprijs 2017
Energieneutrale school bij winnaars Nederlandse Bouwprijs 2017
Energieneutrale school bij winnaars Nederlandse Bouwprijs 2017
Energieneutrale school bij winnaars Nederlandse Bouwprijs 2017

Efficiënte energiehuishouding 

De prijs is volgens Van der Weerd verdiend, omdat de school een uiterst efficiënte energiehuishouding kent. “Daarnaast heeft de school een frisse uitstraling en heerst er in het gebouw een optimaal gezond binnenklimaat.” 

Hoge ambities gerealiseerd 

De ambities ten aanzien van het energieneutrale karakter waren destijds hoog. “Maar ze zijn behouden en daarvoor had de jury alle lof”, zegt Van der Weerd. “In het rapport rekent ze de school tot een nieuwe generatie onderwijsgebouwen.” 

Thermische schil 

Tijdens de bouw lette de adviseur vooral op het aanbrengen van een thermische schil. “Die moest een hoge isolatiewaarde tot stand brengen”, aldus Van der Weerd. “Die schil moest ook echt volgens het ontwerp worden aangebracht. Het resultaat valt na de bouw namelijk nog weleens tegen ten opzichte van het plan. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren voor wat betreft de luchtdichtheid en het aanbrengen van de isolatieschil.” 

Volgens plan 

Maar bij de bouw van het 4e Gymnasium is er dus veel aandacht besteed aan de realisatie. Een groot aantal maatregelen zorgt bij elkaar voor grote energiezuinigheid en duurzaamheid. Zo is het hele gebouw voorzien van hoogwaardig drievoudig glas. “Verder staan op het dak PV-cellen die zonne-energie opvangen”, aldus de adviseur van LBP|SIGHT. “Daarmee wordt op duurzame wijze elektriciteit opgewekt.” 

‘Verbindende factor’ 

“Het ontwerp is in samenspraak met de leerlingen en docenten tot stand gekomen”, zegt Van der Weerd. “Het gebouw heeft een atelier, een filmzaal, een theater en een laboratorium. Daardoor draagt het gebouw ook daadwerkelijk bij aan de kunstzinnige en culturele vorming van de leerlingen.” 

De school heeft ook een verbindende maatschappelijke functie in stadsdeel de Houthavens. “De gymzaal mag namelijk buiten schooltijd ook door sportverenigingen en buurtbewoners worden gebruikt”, vertelt de adviseur.