Circulariteit in kantoorvastgoed: toekomstmuziek of nu al haalbaar?

16-07-2019

Binnen de kantoorvastgoedsector is, net als binnen alle sectoren, nog veel onbekend over circulariteit. Zo stelt de overheid al wel eisen, maar weten de ontwikkelaars nog niet wat ze hiermee moeten. Oftewel: overheden en bedrijven voelen onzekerheid.

Wij proberen hen handvatten te geven en de onzekerheid weg te nemen. Hiervoor doen we onderzoek naar de waardeontwikkeling van duurzaam kantoorvastgoed. De kennis die we hebben over circulariteit nemen we hierin mee.

Lees verder

Circulariteit in kantoorvastgoed: toekomstmuziek of nu al haalbaar?

Circulariteit binnen de kantoorvastgoedsector

Circulariteit is in de kantoorvastgoedsector nog volop in ontwikkeling. Marc Lindhout, grondzakendeskundige en vastgoedadviseur binnen ons bureau: “Er bestaat nog veel onzekerheid over de toekomstige waardeontwikkeling. Projectontwikkelaars willen een duurzaam label en overheidsinstanties willen er een circulair element aan toevoegen."

Hij vervolgt: "Maar het is nog niet duidelijk of circulariteit leidt tot een hogere waarde van het vastgoed. Bovendien is er nog geen wetgeving. En zonder wetgeving geen urgentie.”

Onderzoek naar waardeontwikkeling van duurzaam vastgoed

We doen op dit moment onderzoek naar de waardeontwikkeling van duurzaam kantoorvastgoed ten opzichte van traditioneel kantoorvastgoed. Wat doet duurzaamheid met waarde van een kantoorgebouw? Marc: “We doen dit onderzoek om voorbereid te zijn op het circulariteitsvraagstuk.”

Het is wettelijk vastgelegd dat alle kantoorgebouwen in 2023 energielabel C of hoger moeten hebben. En in 2030 label A. De gebouwen die dat niet halen mogen niet meer worden gebruikt. 

“Tot 2023 zien we een waardeverschil tussen kantoorvastgoed dat verduurzaamt en kantoorvastgoed die dat niet doet”, vertelt Marc Lindhout. “Dit willen we uiteindelijk ook kunnen bepalen voor circulair kantoorvastgoed. Zo maken we circulariteit binnen deze sector concreet.”

De waardeontwikkeling van circulair vastgoed

“Het is moeilijk te zeggen hoe de waarde van circulair vastgoed zich gaat ontwikkelen. Over de waarde van circulariteit zijn nu nog te weinig marktcijfers bekend. Terwijl dit bij duurzaamheid anders ligt: dat levert naast een goed imago ook geld op.”

Hebben we de waarde van circulariteit concreet gemaakt? Dan kunnen we dit aspect meenemen in de taxatie van gebouwen en overheden en ontwikkelaars hierover adviseren. “Zoals nu gebeurt met duurzaamheid”, concludeert Marc Lindhout.

Een voorproefje van ons volgende blog

In ons volgende blog lees je meer over:

  • De uitkomsten van het onderzoek
  • Wat doet duurzaamheid met de grondwaarde
  • Een kleine vooruitblik naar circulariteit en waarde