Onze collega William Veldman verbouwt zijn huis circulair

29-06-2019

“De buren vertelden ons dat zij hun huis gingen uitbouwen. En dat is eigenlijk de start geweest van de circulaire verbouwing van óns huis.” Adviseur bouwfysica, bouwakoestiek en brandveiligheid William Veldman besluit om zijn garage bij de woning te trekken. En bestaande materialen en ruimte optimaal te gebruiken.

Lees verder

Onze collega William Veldman verbouwt zijn huis circulair
Onze collega William Veldman verbouwt zijn huis circulair
Onze collega William Veldman verbouwt zijn huis circulair
Onze collega William Veldman verbouwt zijn huis circulair

William woont met zijn gezin in een twee-onder-één-kapwoning. De nieuwe buren hadden plannen om uit te bouwen en vroegen of William mee wilde doen. “Uitbouwen hoefden we niet direct. Maar het bracht ons wel op het idee om een deel van de garage bij onze woning te betrekken. Er komt nu ruimte voor een eethoek bij de keuken. Van een klein deel van de garage maken we een berging.”

Je wil de verbouwing circulair aanpakken. Hoe doe je dat?

“We gebruiken bestaande ruimte en hergebruiken bestaande materialen. Zo hebben we de bestaande achterpui en de buitendeur van onze buren overgenomen. De bakstenen die daarvoor plaats moeten maken, hebben we afgebikt en hergebruiken we voor een ander deel van de berging. Ook onze aannemer heeft een deel van de stenen meegenomen en gebruikt die weer elders”, legt William uit.

De aanpak van William heeft zo zijn voordelen. Zo hoeft hij veel minder materialen af te voeren en minder nieuwe materialen te kopen. “Dat scheelt ons een hoop geld.”

Ook de isolatie van bestaande wanden in de garage is circulair. “Dit doen we op zo’n manier dat de materialen in de toekomst weer makkelijk te demonteren zijn – en dus weer opnieuw te gebruiken. Bovendien werken we met hout wat een hernieuwbaar materiaal is.”

Waar zie je kansen nu je zelf circulair aan het verbouwen bent?

“Denk bij de start van een project ook na over het gebruik van bestaande materialen”, adviseert William Veldman. Toch is een klus als het afbikken van bakstenen arbeidsintensief. Eigenlijk zijn de loonkosten in Nederland te hoog om dit te kostenefficiënt te doen. William: “Wil je hergebruik stimuleren? Dan loont het om belasting op arbeid te verlagen en op producten te verhogen.”

Hoe reageert je omgeving op jullie circulaire verbouwing?

“De reacties zijn erg positief, thuis en vanuit de omgeving. Mijn vrouw vond het bijvoorbeeld zonde om een pui van hardhout weg te gooien. Nu hergebruiken we mooie, kwalitatieve materialen en het is ook nog eens betaalbaar.” En de buren? “Die kwamen gisteren bij ons langs en vonden onze verbouwing een briljant idee.”