1 oktober 2015

BREEAM-certificaat voor Life Sciences Incubator in Utrecht

De Life Sciences Incubator op het Utrecht Science Park heeft als eerste laboratorium in Nederland het BREEAM-NL ontwerpcertificaat Outstanding toegekend gekregen, de hoogst haalbare kwalificatie. LBP|SIGHT was als ontwerpend adviseur nauw bij dit project betrokken.

Het nog in aanbouw zijnde LSI Utrecht wordt een toegankelijk, flexibel en bovenal gezond gebouw met een hoge gebruikskwaliteit, dat zowel laboratoria als kantoren gaat huisvesten. Het complex, dat in opdracht van de Universiteit Utrecht wordt gerealiseerd, is naar verwachting eind dit jaar gereed. LBP|SIGHT was tijdens de tenderfase nauw bij dit Design & Build project betrokken en wist samen met onder andere aannemer Giesbers, architect Mecanoo en Croes (constructies) de opdracht in de wacht te slepen.

Life Sciences Incubator Utrecht

MEER WETEN?
Neem contact op met een van onze adviseurs.

OPTIMALE BALANS

“In de ontwerpfase waren wij intensief betrokken als adviseur op het gebied van brandveiligheid, akoestiek en bouwfysica”, zegt ir. Jeroen Vugts van LBP|SIGHT. “En natuurlijk hebben we als ontwerpend adviseur ook wat betreft de duurzaamheid ons stempel op het ontwerp kunnen drukken.”

Het gebouw heeft de hoge BREEAM-score te danken aan de optimale balans tussen de toepassing van de laatste technologieën en eenvoudige basisprincipes. Er zijn veel milieubesparende maatregelen getroffen en innovatieve bouwmethoden ingezet.

INNOVATIEVE OPLOSSINGEN

Zo hebben de adviseurs van LBP|SIGHT samen met de andere ontwerpteamleden innovatieve oplossingen bedacht voor onder meer de daglichttoetreding, optimale warmte-isolatie en het akoestisch comfort. Ook de karakteristieke schuine gevel, bestaande uit glas en recyclebaar composiet, is in nauw overleg met het ontwerpteam ontwikkeld.

“Deze materialen lopen vloeiend in elkaar over en daardoor hebben water en vuil er nauwelijks vat op”, aldus Vugts. “Bovendien is de gevel duurzaam en onderhoudsvriendelijk en vormen de gekantelde ramen van triple glas een natuurlijke zon- en warmtewering met optimale benutting van het zonlicht.”

EXTRA STRENGE EISEN

Overigens bestonden voor laboratoria nog geen BREEAM-eisen. “Door middel van een zogeheten bespoke-traject zijn in samenspraak met Dutch Green Building Council, de netwerkorganisatie op het gebied van duurzaam bouwen en vastgoed, eisen geformuleerd”, zegt Jeroen Vugts. “Daaraan werden de extra strenge eisen –met name wat betreft duurzaamheid- van de Universiteit Utrecht zelf als opdrachtgever toegevoegd. Een pittige uitdaging, maar we hebben overal aan kunnen voldoen.”

Omdat het gebouw inmiddels zijn voltooiing nadert, was het mogelijk een proefruimte op locatie te maken. “Daar hebben we metingen gedaan van de geluidsisolatie, nagalmtijd en geluidwering om te toetsen of aan alle ontwerpeisen was voldaan. Dat bleek gelukkig ruimschoots het geval te zijn”, aldus Vugts.

Medewerkers (1)

Adviseur Jeroen Vugts
Jeroen
Vugts
Adviseur bouwakoestiek, directie, vennoot