Hoogste punt Sequoia bereikt!

28-07-2019

Afgelopen donderdag 25 juli waren we aanwezig bij het feestelijke bereiken van het hoogste punt van studentencomplex Sequoia in Utrecht.

De SSH studentenhuisvesting bouwt momenteel in Utrecht-Oost 318 studentenwoningen die onderdeel zijn van gebiedsontwikkeling ‘De Kwekerij’. Dit gebied wordt ontwikkeld door Jebber. Nog maar een jaar geleden zijn de bouwwerkzaamheden gestart en nu al is het hoogste punt bereikt. Dit is te danken is aan de enorme inzet van de mensen van Vastbouw. Ook wij als LBP|SIGHT hebben tijdens de bouw niet stilgezeten.

Lees verder

Hoogste punt Sequoia bereikt!
Hoogste punt Sequoia bereikt!
Hoogste punt Sequoia bereikt!
Hoogste punt Sequoia bereikt!
Hoogste punt Sequoia bereikt!
Hoogste punt Sequoia bereikt!
Hoogste punt Sequoia bereikt!

Onze werkzaamheden in opdracht van SSH waren:

  • Controlemetingen luchtdoorlatendheid en geluidisolatie
  • Inspecties op de bouw voor een correcte uitvoering van onze adviezen voor bouwfysica, akoestiek en brandveiligheid
  • Bijwonen van bouwvergaderingen en besprekingen met de gemeente
  • Het controleren van uitvoeringsalternatieven

Ook na de bouwvak blijven wij betrokken bij de uitvoering.

Bekijk hier de timelapse van SSH van de bouw van studentencomplex Sequoia.

Oplossingen in studentenhuisvesting

Op het voormalige KPN-terrein in Utrecht is de SSH met de bouw gestart van woontoren Sequoia. Het circa 55 meter hoge studentencomplex in gebied De Kwekerij (bij het Diakonessenhuis) krijgt 318 studentenwoningen. Wij adviseerden in de ontwerpfase vanuit diverse disciplines. De samenwerking tussen opdrachtgever SSH en LBP|SIGHT gaat al ver terug, eerder adviseerden we bij onder andere drie andere woongebouwen op Utrecht Science Park.

William Veldman, adviseur bouwfysica, bouwakoestiek en brandveiligheid, was projectleider namens het LBP|SIGHT-team. “Naast mijn specialismen adviseerden we ook rond ruimtelijke ordeningsaspecten”, vertelt hij. “En tijdens de uitvoering gaan we controles en metingen uitvoeren. We volgen de bouw nauwgezet, ook via visuele inspecties.”

William heeft veel ervaring met het integreren van oplossingen in studentenhuisvesting op de gebieden bouwfysica, akoestiek en brandveiligheid. “Eén van de bijzonderheden van dit project was dat we een technische ruimte van KPN moesten zien onder te brengen”, zegt hij. “De huidige technische ruimten op het terrein draaien nog gewoon door, maar uiteindelijk verhuist een deel van de functies naar de nieuwbouw.”

Geluid en wind

De apparatuur in die technische ruimte is erg belangrijk, legt Veldman uit. “Gebeurt daar wat mee of levert deze overlast, dan komt de communicatie in een deel van Utrecht plat te liggen.” Dus moesten voor deze technische ruimte in de kelder en op de begane grond extra bouwkundige voorzieningen worden getroffen. Die hebben vooral te maken met het voorkomen van geluidoverlast. “Erboven en ernaast komen namelijk woningen en een studieruimte.”

Voorzieningen moesten ook worden getroffen vanwege de geplande horeca op de begane grond. “Er komt een buitenterras zodat er maatregelen aan de gevels worden getroffen, onder meer om het stemgeluid te isoleren”, zegt William.

Een ander punt van aandacht was mogelijke windoverlast. “We moesten bijvoorbeeld onderzoeken of de ingangen wel op de goede plaats kwamen te liggen. In de toekomst komen er namelijk nog meer gebouwen op het terrein”, aldus William. “En je moet natuurlijk voorkomen dat je tochtgaten creëert.”

Vleermuizen

Voor de sloop van het bestaande gebouw is de ecologische situatie onderzocht. “Er kon niet worden uitgesloten dat er vleermuizen in het gebouw (de rand) kunnen verblijven”, vertelt onze adviseur. “Het is verstandig om dit op tijd in kaart te brengen om vertragingen in het bouw- en sloopproces te voorkomen.” Er zijn voor de vleermuizen op het terrein tijdelijke verblijfplaatsen gecreëerd. Ook in het nieuwe gebouw is aandacht besteed aan verblijfplaatsen voor vleermuizen. Veldman: “De boodschap is: ook in de stad moet je ecologisch goed zijn voorbereid.”

Duurzaamheid

Belangrijk bij De Kwekerij (vroeger lagen er tuinderijen, vandaar de naam) is duurzaamheid. Op het dak van Sequoia komen zonnepanelen en de isolatie is hoogwaardig. Voor verwarming en koeling met ondergronds opgeslagen water wordt warmte-koude opslag gebruikt. 

Sequoia, genoemd naar de hoogste boom in de VS vanwege de zestien verdiepingen, wordt in 2020 opgeleverd. Daarna komen op De Kwekerij nog zo’n 500 starterswoningen. Voor de ontwikkeling van 'De Kwekerij' verzorgden we eerder al de omgevingsvergunning en stelden het BLVC-plan op