Afronding verbouw en transformatie voormalig V&D-gebouw Eindhoven

10-02-2022

In het centrum van Eindhoven vond eind december 2021 de oplevering van ‘Department’ plaats. Dit voormalige V&D-gebouw bestaat uit ruim elfduizend vierkante meter gebruiksoppervlakte en biedt onderdak aan multifunctionele kantoorruimtes en verschillende winkels in de plint. Met de oplevering van het energielabel voor het pand, rondden ook wij vorige week onze werkzaamheden voor het project af.

Lees verder

Afronding verbouw en transformatie voormalig V&D-gebouw Eindhoven
Afronding verbouw en transformatie voormalig V&D-gebouw Eindhoven
Afronding verbouw en transformatie voormalig V&D-gebouw Eindhoven
Afronding verbouw en transformatie voormalig V&D-gebouw Eindhoven

Tijdens de verbouw en transformatie van ‘Department’ adviseerden we over brandveiligheid, akoestiek en bouwfysica. Dat deden we tijdens de ontwerpfase van het gebouw – via abcnova in opdracht van MN – en tijdens de uitvoeringsfase, in opdracht van Heerkens van Bavel.

Brandveiligheid en vluchtwegen

Emiel van Wassenaar, senior adviseur brandveiligheid en bouwfysica: “We namen onder andere de brandveiligheid van het bestaande gebouw en het ontwerp van Kentie en Partners Architekten onder de loep. Het gebouw is helemaal voorzien van sprinklers en daarnaast zijn er voldoende veilige vluchtwegen aanwezig. Met de nieuwe voorzieningen is de brandveiligheid gelijkwaardig aan die van nieuwe gebouwen.”

Een gezond akoestisch klimaat

‘Department’ is een groot gebouw met meerdere verdiepingen en kent een lange geschiedenis. Emiel: “Om die reden koos Kentie en Partners ervoor om de bestaande constructie van het pand zoveel mogelijk intact te houden. Zo moest het betonskelet bijvoorbeeld in het zicht blijven. Daarnaast is het gebouw multifunctioneel en geschikt voor gebruik door verschillende winkel- en kantoorconcepten. Samen met MN stelden we daarom een passend programma van eisen (PVE) op met daarin onder andere de akoestische eisen. Bij oplevering hebben we – in opdracht van Heerkens van Bavel – gemeten en vastgesteld dat daadwerkelijk aan deze akoestische eisen wordt voldaan.”

Bouwfysisch advies en energielabels

Tijdens de transformatie heeft het gebouw een volledig nieuwe gebouwschil en nieuwe klimaatinstallaties gekregen. Ook is het gebouw gasloos gemaakt. De nieuwe gebouwschil moest qua thermische prestaties aan de eisen voor nieuwbouw voldoen. Wij adviseerden daarom over de luchtdichtheid en isolatie van de gebouwschil.

In het verlengde daarvan hebben we deze week ook energielabel A+ afgegeven voor een van de winkelruimtes en energielabel A++ voor alle overige winkel- en kantoorruimtes. Erik de Jong, senior adviseur bouwfysica: “Op basis van locatiebezoeken, tekeningen en documenten bepaalden we de thermische prestaties van het gebouw. Ook keken we naar de installaties: welke verwarming, ventilatie en verlichting wordt er gebruikt? In combinatie met de geometrische gegevens van het pand rolde hier een energielabel uit voor elk kantoor en elke winkel in ‘Department’. De energielabels registreerden we bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), gecombineerd met een uitgebreide rapportage over onze uitgangspunten.”

Nu het pand is opgeleverd is er sprake van een geslaagde verbouw en transformatie, aldus Emiel: “Het gebouw is gemoderniseerd en klaar voor de komende jaren.”

Meer informatie

Projectmanagement: abcnova

Gebouweigenaar: MN namens Pensioenfonds Metaal en Techniek

Aannemer: Heerkens van Bavel

Architect: Kentie en Partners Architekten

Beeldmateriaal: Kentie en Partners Architekten